Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

Operacija grudi u njenim različitim oblicima i svrhama predstavlja jednu od najčešćih operativnih zahvata kada su usluge klinika za estetsku hirurgiju u pitanju. Iako je za većinu ljudi povecanje grudi implantatima prva asocijacija kada se pomene operacija grudi, to svakako nije jedina korekcija koja u ovom smislu spada pod domen klinika za estetsku hirurgiju. Operacija grudi može da se radi i u svrhu redukcije ili rekonstrukcije nakon mastektomije, zatim smanjivanja grudi, korekcije asimetrije dojki, a tu je i podizanje grudi. Operacija grudi takođe se izvodi i kod muškaraca koji zbog uvećanog masnog ili žlezdanog tkiva žele da smanje svoje dojke, što je poznato pod nazivom ginekomastija.

Ako vas muči bilo koje od pitanja u vezi sa ovim zahvatima, klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić stoji vam na raspolaganju za konsultacije na kojima ćemo nastojati da odgovorimo i odagnamo sve vaše sumnje, te zajedničnim snagama dođemo do idealnog rešenja u vašem slučaju. U tekstu pred vama pažnju posvećujemo najtraženijim zahvatima kada je u pitanju operacija grudi - šta je, zašto, kada i kako se radi podizanje grudi, a kada je bolji izbor povecanje grudi.

Podizanje grudi kao jedan od načina za podmlađivanje

Podizanje grudi ili stručnije rečeno mastopeksija predstavlja hirurški zahvat koji ima za cilj smanjivanje ili preoblikovanje veličine i oblika dojki odnosno zatezanje opuštenih grudi i njihovo vraćanje u raniji položaj. Razlozi zbog kojih može doći do smanjenja elastičnosti i čvrstine grudi, te promene u njihovom obliku usled rastezanja ligamenata, različiti su, a među najčešćima spadaju oscilacije u kilaži odnosno mršavljenje, trudnoća i dojenje, starenje, uticaj gravitacije i slično. Svi oni utiču na to da vaše grudi ne izgledaju kao nekada, a promena je moguća u vidu spuštenih bradavica, uvećanja bradavica, izduženog gornjeg dela, nisko pozicioniranih dojki...

Svaka promena koja vam se ne sviđa i ne prija može da izazove manjak samopouzdanja i lošiji kvalitet života. Srećom klinika za estetsku hirurgiju ima rešenje koje je u ovom slučaju podizanje grudi. Ovo će sprečiti njihovo dalje opuštanje, a tokom zahvata moguće je promeniti oblik, položaj i veličinu grudi, kao i veličinu i položaj bradavica da bi se postigao skladan izgled. Na ovaj način utičete i na podmlađivanje, jer zategnute i jedre grudi odaju utisak mladolikosti.

Sama operativna tehnika zavisi od veličine i oblika grudi, a najčešće se izvode:

 • tehnika “obrnuto – T” kod koje oko bradavica ostaje kružni ožiljak, kao i jedan horizontalan (u brazdi ispod dojke) i jedan vertikalan ožiljak,
 • vertikalna tehnika - podrazumeva kružni ožiljak oko bradavica i naniže jedan vertikalni ožiljak oko kojeg su u prvim mesecima vidljive faltice, ali vremenom one nestaju,
 • periareolarna tehnika – nije pogodna za izrazito velike grudi, a nakon nje vidljiv je samo kružni ožiljak oko bradavica koji na početku ima falte, ali one tokom određenog perioda iščezavaju pod pritiskom unutrašnjih žlezda.

Ovakva operacija grudi izvodi se u opštoj anesteziji i može da traje oko 2,5-3,5 sata. Oporavak je brz, te već nakon 5 do 7 dana možete da se vratite na redovne aktivnosti, dok se skidaju nakon dve nedelje tokom kojih je preporuka da se nosi grudnjak.

Kao i svaka operacija, i podizanje grudi nosi sa sobom određene, ali retke komplikacije koje se ogledaju u mogućem prolaznom poremećaju osetljivosti bradavica, blagom otoku koji se povlači najkasnije za 2 nedelje, a mogu se pojaviti i manje ciste u žlezdanom tkivu. Ipak, ako planirate trudnoću, savetuje se da sačekate sa ovim zahvatom, jer nema garancije da ćete nakon operacije moći normalno dojiti, a takođe - ponovo može doći do opuštanja grudi.

Povećanje grudi za veće samopouzdanje i zadovoljstvo

Gotovo svaka osoba smatra da ima određene nedostatke koji im kvare samopouzdanje i savršen izgled. Kod žena najčešće nezadovoljstvo ogleda se u veličini grudi, asimetričnosti i neskladnosti tela. Zato i ne treba da čudi što je povecanje grudi jedno od najpopularnijih zahvata - upravo su nakon ove operacije mnoge dame pospešile svoje psihofizičko stanje i zadovoljstvo.

Povecanje grudi odnosno augmentacija vrši se sa ciljem promene i poboljšavanja oblika tj. uvećanja volumena grudi na način da se implantati sa silikonskim gelom ubace u prostor iznad ili ispod grudnog mišića. Da bi se to omogućilo, najčešće se ispod dojke pravi rez dužine do 4 cm, kako bi ožiljak bio skoro nevidljiv, a pri ovom zahvatu mlečna žlezda ostaje netaknuta. Osim ove operativne tehnike, proteza može biti ubačena i kroz bradavice i iz pazušne jame, što se češće primenjuje kod žena koje nemaju razvijene dojke, jer bi u suprotnom svaki rez bio vidljiv.

Postupak traje do 1,5 sat, a i povecanje grudi obavlja se u opštoj anesteziji. Povratak na svakodnevne životne aktivnosti moguć je nakon par dana, dok se konci skidaju posle 2 nedelje. U međuvremenu preporučeno je nositi grudnjak, a eventualne komplikacije mogu biti blago oticanje i osećaj napetosti, kao i promene senzibiliteta bradavica koja se najčešće povlači nakon 4-6 nedelja, a u nekim slučajevima može trajati i do 6 meseci.

Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić svakom klijentu pristupa individualno, te u skladu sa vašim zahtevima i našim mogućnostima pravimo plan ka postizanju željenih rezultata. Ponekad je i kombinacija određenih zahvata kao što su podizanje i povecanje grudi najbolja moguća opcija, s toga zakažite konsultacije sa našim stručnim timom.

Povezani tekstovi
 • Skinite umor sa lica i rešite se spuštenih kapaka zauvek

  Jedan od najčešćih uzroka zbog kojih nastaju spušteni kapci jeste gubljenje elastičnosti i kolagena kože oko očiju. Ovo je ustvari prirodan proces koji se dešava usled starenja, a deo kože oko očiju jedan je od najosetljivijih, jer je na ovom mestu koža najtanja. U bolnici "Colić", podmladjivanje lica i operacija kapaka radi se uglavnom hirurškim putem, kako biste postigli najbrže i najefikasnije rezultate!... vidi više

 • Šta je potrebno da znate za najbrži oporavak posle operacije dojke

  Operacija dojki jedna je od najpopularnijih hirurških zahvata koji se izvode kako za povecanje grudi, podizanje i smanjenje grudi, tako i za redukciju ili korekciju asimetrije grudi kod žena, nastalih iz različitih razloga. Postoje mnoge operativne tehnike, oblici i veličine silikonskih implantata koji se biraju u dogovoru sa pacijentkinjom, a najbolji plasticni hirurg u Beogradu će vam rado objasniti i kako teče oporavak posle operacije dojke.... vidi više

 • Najbrži način da se oslobodite viška kilograma

  Postoje mnogi saveti i vežbe za oblikovanje tela, međutim ponekad to nije dovoljno da bismo svoju figuru i izgled doveli do savršenstva. Skidanje sala nije ni malo jednostavna stvar, pogotovo ako se radi o kritičnim regijama kao što su stomak, bedra, bokovi... Otkrijte BodyTite aparat i rešite se viška kilograma brzo i lako.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”