Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

Operacija grudi u njenim različitim oblicima i svrhama predstavlja jednu od najčešćih operativnih zahvata kada su usluge klinika za estetsku hirurgiju u pitanju. Iako je za većinu ljudi povecanje grudi implantatima prva asocijacija kada se pomene operacija grudi, to svakako nije jedina korekcija koja u ovom smislu spada pod domen klinika za estetsku hirurgiju. Operacija grudi može da se radi i u svrhu redukcije ili rekonstrukcije nakon mastektomije, zatim smanjivanja grudi, korekcije asimetrije dojki, a tu je i podizanje grudi. Operacija grudi takođe se izvodi i kod muškaraca koji zbog uvećanog masnog ili žlezdanog tkiva žele da smanje svoje dojke, što je poznato pod nazivom ginekomastija.

Ako vas muči bilo koje od pitanja u vezi sa ovim zahvatima, klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić stoji vam na raspolaganju za konsultacije na kojima ćemo nastojati da odgovorimo i odagnamo sve vaše sumnje, te zajedničnim snagama dođemo do idealnog rešenja u vašem slučaju. U tekstu pred vama pažnju posvećujemo najtraženijim zahvatima kada je u pitanju operacija grudi - šta je, zašto, kada i kako se radi podizanje grudi, a kada je bolji izbor povecanje grudi.

Podizanje grudi kao jedan od načina za podmlađivanje

Podizanje grudi ili stručnije rečeno mastopeksija predstavlja hirurški zahvat koji ima za cilj smanjivanje ili preoblikovanje veličine i oblika dojki odnosno zatezanje opuštenih grudi i njihovo vraćanje u raniji položaj. Razlozi zbog kojih može doći do smanjenja elastičnosti i čvrstine grudi, te promene u njihovom obliku usled rastezanja ligamenata, različiti su, a među najčešćima spadaju oscilacije u kilaži odnosno mršavljenje, trudnoća i dojenje, starenje, uticaj gravitacije i slično. Svi oni utiču na to da vaše grudi ne izgledaju kao nekada, a promena je moguća u vidu spuštenih bradavica, uvećanja bradavica, izduženog gornjeg dela, nisko pozicioniranih dojki...

Svaka promena koja vam se ne sviđa i ne prija može da izazove manjak samopouzdanja i lošiji kvalitet života. Srećom klinika za estetsku hirurgiju ima rešenje koje je u ovom slučaju podizanje grudi. Ovo će sprečiti njihovo dalje opuštanje, a tokom zahvata moguće je promeniti oblik, položaj i veličinu grudi, kao i veličinu i položaj bradavica da bi se postigao skladan izgled. Na ovaj način utičete i na podmlađivanje, jer zategnute i jedre grudi odaju utisak mladolikosti.

Sama operativna tehnika zavisi od veličine i oblika grudi, a najčešće se izvode:

 • tehnika “obrnuto – T” kod koje oko bradavica ostaje kružni ožiljak, kao i jedan horizontalan (u brazdi ispod dojke) i jedan vertikalan ožiljak,
 • vertikalna tehnika - podrazumeva kružni ožiljak oko bradavica i naniže jedan vertikalni ožiljak oko kojeg su u prvim mesecima vidljive faltice, ali vremenom one nestaju,
 • periareolarna tehnika – nije pogodna za izrazito velike grudi, a nakon nje vidljiv je samo kružni ožiljak oko bradavica koji na početku ima falte, ali one tokom određenog perioda iščezavaju pod pritiskom unutrašnjih žlezda.

Ovakva operacija grudi izvodi se u opštoj anesteziji i može da traje oko 2,5-3,5 sata. Oporavak je brz, te već nakon 5 do 7 dana možete da se vratite na redovne aktivnosti, dok se skidaju nakon dve nedelje tokom kojih je preporuka da se nosi grudnjak.

Kao i svaka operacija, i podizanje grudi nosi sa sobom određene, ali retke komplikacije koje se ogledaju u mogućem prolaznom poremećaju osetljivosti bradavica, blagom otoku koji se povlači najkasnije za 2 nedelje, a mogu se pojaviti i manje ciste u žlezdanom tkivu. Ipak, ako planirate trudnoću, savetuje se da sačekate sa ovim zahvatom, jer nema garancije da ćete nakon operacije moći normalno dojiti, a takođe - ponovo može doći do opuštanja grudi.

Povećanje grudi za veće samopouzdanje i zadovoljstvo

Gotovo svaka osoba smatra da ima određene nedostatke koji im kvare samopouzdanje i savršen izgled. Kod žena najčešće nezadovoljstvo ogleda se u veličini grudi, asimetričnosti i neskladnosti tela. Zato i ne treba da čudi što je povecanje grudi jedno od najpopularnijih zahvata - upravo su nakon ove operacije mnoge dame pospešile svoje psihofizičko stanje i zadovoljstvo.

Povecanje grudi odnosno augmentacija vrši se sa ciljem promene i poboljšavanja oblika tj. uvećanja volumena grudi na način da se implantati sa silikonskim gelom ubace u prostor iznad ili ispod grudnog mišića. Da bi se to omogućilo, najčešće se ispod dojke pravi rez dužine do 4 cm, kako bi ožiljak bio skoro nevidljiv, a pri ovom zahvatu mlečna žlezda ostaje netaknuta. Osim ove operativne tehnike, proteza može biti ubačena i kroz bradavice i iz pazušne jame, što se češće primenjuje kod žena koje nemaju razvijene dojke, jer bi u suprotnom svaki rez bio vidljiv.

Postupak traje do 1,5 sat, a i povecanje grudi obavlja se u opštoj anesteziji. Povratak na svakodnevne životne aktivnosti moguć je nakon par dana, dok se konci skidaju posle 2 nedelje. U međuvremenu preporučeno je nositi grudnjak, a eventualne komplikacije mogu biti blago oticanje i osećaj napetosti, kao i promene senzibiliteta bradavica koja se najčešće povlači nakon 4-6 nedelja, a u nekim slučajevima može trajati i do 6 meseci.

Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić svakom klijentu pristupa individualno, te u skladu sa vašim zahtevima i našim mogućnostima pravimo plan ka postizanju željenih rezultata. Ponekad je i kombinacija određenih zahvata kao što su podizanje i povecanje grudi najbolja moguća opcija, s toga zakažite konsultacije sa našim stručnim timom.

Povezani tekstovi
 • Mlado i jedro lice uz pomoć najsavremenijih metoda estetske hirurgije

  Ko ne želi blistavu, čistu, mladu kožu lica koja zrači lepotom? Umorna i suva koža lica sa ožiljcima, diskoloracijom ili pigmentima čini da koža ponekad izgleda starije. Zbog toga je važno održavati kožu lica zdravom i umanjiti efekte starenja i sunčevog delovanja. ... vidi više

 • Kako se radi transplantacija kose

  Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. ... vidi više

 • Kako do zadnjice kakvu ste oduvek želeli?

  Malo je verovatno da smo se rodili sa idealnom građom. Svi mi imamo svoje vrline i mane, kao i načine na koje prve ističemo, a druge vešto prikrivamo. Ideali lepote menjali su se kroz vekove, a danas se trendovi razlikuju u zavisnosti od kontinenta na kome živimo. Bilo kako bilo, neke stvari se nikada neće promeniti i nikada neće izaći iz mode, a to su obline. Ženski pol oduvek je težio vitkom struku i podignutoj zadnjici kao merilima privlačnosti i atraktivnosti. Za one koji vole da treniraju zatezanje zadnjice predstavlja jedan od najtežih zadataka koji su sebi zacrtali. Estetska hirurgija danas ima rešenje i za one koji ne vole da vežbaju ili pak nemaju vremena za fizičku aktivnost, a žele da imaju atraktivnu zadnjicu. Izbori su sastavni deo našeg života i više ne morate živeti u telu koje ne volite i na koje niste ponosni. ... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”