Estetska hirurgija na licu predstavlja posebno poglavlje plastične hirurgije. Postoji veliki broj operacija koje se svakodnevno čine na licu kako bi se ono učinilo mladjim, lepšim, simetričnijim ili kako bi se korigovale nepravilnosti ili deformiteti.

Postoje minimalno invazivne metode koje su jednostavne, kratko traju i postižu efektne rezultate (dermoabrazija, fileri, operacija očnih kapaka, lipofiling), kao i one malo zahtevnije kojima se kompletno zateže koža lica (facelifting, lifting vrata i čeoni lifting) ili promeni oblik nosa (korektivna rinoplastika).

Lice

Face lifting

Cilj

Zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, kao i volumetrijsko podmladjivanje. Lifting treba često kombinovati sa korekcijom očnih kapaka, liposkulpturom lica ili površnim pilingom uz pomoć dermoabrazije, lasera ili hemijskih sredstava.

Operativna tehnika

Rezovi se nalaza duž linije kose na slepoočnicama i produžavaju neposredno ispred ušne školjke, ispod resice i iza uha. Nakon toga se koža lica i vrata oslobodi, a njen višak odstrani, uz prethodno zatezanje potkožnih struktura, da bi se obezbedio dugotrajan efekat. Ponekad je potrebno liposukcijom odstraniti masne naslage ispod vilice i na vratu radi poboljšanja njihovih kontura.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju, a traje oko 2 – 4 časa. Dužina zahvata zavisi od tipa operacije, jer danas postoje mnoge vrste mini-liftinga (S-lift, lifting slepoočne regije ili vrata).

Oporavak

Uklanjanje zavoja i drena nakon 1-2 dana, posle čega pacijent može da opere kosu, dok se konci se skidaju izmedju 7. i 10. dana.

Retke komplikacije

Otok i krvni podlivi koji se povlače oko nedelju dana, prolazni osećaj utrnutosti kože lica, povreda grana ličnog živca, pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu, pomerena ivica kose ili čak prolazna, a u retkim slučajevima i trajna alopecija (gubitak kose oko reza u kosmatom delu glave).

Operacija nosa i nosnog septuma

(Korektivna rinoplastika)

Cilj

Promene veličine i oblika nosa (izražen greben nosa-grba, predugačak, preširok nos, baburasti ili asimetričan vrh, povijen vrh nosa, sedlast nos), kao i korekcija eventualnih poremećaja disanja, odnosno devijacije nosne pregrade, zbrinjavanje perforirane nosne pregrade kao i umanjenje simptoma kod hroničnog rinitisa.

Operativna tehnika

Korekcija se obavlja preko rezova unutar nozdrva ili ispod njih, tako da ne postoji spoljašnji vidljivi ožiljak ili je vrlo diskretan. Postupak se sastoji od menjanja oblika i položaja hrskavica i kostiju nosa. Po završenoj intervenciji u nosne hodnike stavljaju se tamponi, a na nos spolja kompresivna maska, koji se uklanjaju nakon sedam dana.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija obično traje traje od 45 min do 2 časa i obavlja se u opštoj anesteziji, ili u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom.

Oporavak

Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta, a za to vreme otok se povlači u najvećoj meri. Tamponi se evakuišu nakon 7 dana dana od operacije a konci uklanjaju nakon 14. Nakon operacije nosa bolovi su minimalni ili ih uopšte nema.

Retke komplikacije

Otoci oko očiju i okolnog tkiva.

Septoplastika

Septoplastika je operacija kojom se koriguje nosna pregrada u cilju poboljšanja funkcije nosa. Može se izvoditi samostalno kao i u sklopu estetske korekcije nosa. Nosni septum je kostno-hrskavičava pregrada koja deli nosnu šupljinu na dva jednaka dela. Uzrok devijacije septuma nije u potpunosti razjašnjen. Mogu biti povrede nosa koje se dešavaju još prilikom porodjaja ili u detinjstvu ili usled pritiska na nosni septum zbog uspravnog hoda. Intervencija se ne obavlja kod dece, jer rast nosa jos nije završen izuzev kod jako izraženih simptoma devijacije. Najčešći simptomi devijacije nosne pregrade su: otežano disanje na nos , zapušenost nosa, česta krvarenja na nos, ponavljane upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice.

Operacija obuhvata uklanjanje deformisanih delova nosne pregrade i postavljanje pregrade u pravu poziciju.

Nakon operacije pacijenti imaju tampone u nosu 2 dana. Pacijent za razliku od septorinoplastike nema otoke niti podlive. Nakon uklanjanja tampona potrebna je nega još nekoliko dana u smislu toalete nosa i korišćenja vazokonstriktivnih kapi.

Operacija očnih kapaka

(Blepharoplastica)

Cilj

Uklanjanje viška opuštene kože i masnog tkiva gornjih i donjih očnih kapaka, odnosno korekcija podočnjaka. Može se vršiti korekcija gornjih i donjih kapaka zajedno ili kao odvojeni postupci.

Operativna tehnika

Po prethodno obeleženom crtežu eliptično se odstrani višak kože i masnog tkiva gornjeg kapka sa ožiljkom u prevoju kapka. Rez na donjem kapku pruža se neposredno ispod trepavica, a ukoliko nema viška kože, masno tkivo uklanja se preko vežnjače (konjunktive) sa unutrašnje strane kapka, tj. bez spoljašnjeg ožiljka.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji u trajanju od 30 minuta za gornje i 45 minuta u opštoj anesteziji za donje kapke.

Oporavak

24 časa nakon operacije neophodno je stavljanje hladnih obloga na očne kapke. Konac se uklanja za 6-7 dana.

Retke komplikacije

Otoci kapaka i podlivi koji traju oko 5-7 dana. Nemogućnost potpunog zatvaranja i suzenje oka su privremene pojave.

Klempave uši

(Otapostasis)

Cilj

Smanjenje ugla izmedju ušne školjke i glave i korekcija oblika ušnih školjki.

Operativna tehnika

Postupak se sastoji od uklanjanja viška kože iza uha i preoblikovanja hrskavice ušne školjke do postizanja normalne konture i ugla izmedju ušne školjke i glave.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko sat vremena (obostrano). Po potrebi se kod manje dece koja nisu psihički pripremljena može izvesti i u opštoj anesteziji.

Oporavak

Zavoj se uklanja nakon sedam dana, a konac nakon dve nedelje.

Retke komplikacije

Prolazni otok ušne školjke i još redji krvni podlivi.

Liposukcija vrata

Cilj

Poboljšanje oblika donje trećine lica i vrata (posebno profila), uklanjanjem masnih naslaga ispod donje vilice i brade.

Operativna tehnika

Kroz manje ubodne incizije na koži ispod donje ivice brade izvrši se najpre infiltracija fiziološkim rastvorom sa anestetikom i adrenalinom, a zatim posebnim tankim kanilama (promera do 3 mm) izvrši aspiracija masnog tkiva.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji u trajanju od 15-20 minuta.

Oporavak

Nakon 2-3 dana uklanjanje elastičnog kompresivnog zavoja, kao i povratak na uobičajene aktivnosti. Savetuje se rana postoperativna masaža.

Retke komplikacije

Prolazna pojava modrica i blagog otoka.

Liposukcija vrata
Liposukcija vrata

Podmlađivanje lica nitima

Lipofilling lica

Lipofilling lica
Lipofilling lica

Korekcija bora

Botulin toxin

Vrsta prečišćene forme botulinskog toksina tipa A , koji je produkt bakterije Clostridium Botulinum. Kada se ubrizga u odredjene mišiće lica u vrlo malim dozama, blokira nervne impulse tih mišića čiji pokreti dovode do pojave bora. Ovo je najčešća kozmetička procedura u Americi.

Cilj

Korekcija postojećih i sprečavanje pojave novih bora oko očiju, na čelu i izmedju obrva. Ovaj preparat relaksira mišić i sprečava njegovu kontrakciju, ostavljajući kožu glatkom i nenaboranom. To ne ”zamrzava” Vaše lice, zato što deluje samo na specifične, dok okolne mišiće ostavlja da funkcionišu normalno.

 

 

 

Način izvodjenja

Nakon rastvaranja i preciznog obeležavanja nekoliko tačaka na licu, preparat se najfinijom (insulinskom) iglom ubrizgava ispod kože, tj. u mišić. Osećaj bola pri injiciranju je minimalan i prevenira se prethodnim hladjenjem kože. Primena lokalnog anestetika nije neophodna. Povratak na redovne aktivnosti je moguć neposredno nakon intervencije. Procedura traje oko 15 minuta, efekat počinje nakon 2-3 dana, a pun efekat se postiže nakon 7 dana.

Privremeni propratni efekti

Crvenilo, svrab kože, blagi otok i pojava hematoma (modrica) i u nekim slučajevima privremena slabost okolnih mišića. U retkim slučajevima blagi i privremeni pad gornjeg kapka ili obrve, koji traju 1-2 nedelje.

Procedura se ne preporučuje za vreme trudnoće ili dojenja, za vreme terapije Aspirinom (acetilsalicilna kiselina) i kod nekih nervnih ili mišićnih poremećaja. Efekat traje 3-5 meseci ili duže i može se ponoviti nakon 6 meseci. Kliničke studije pokazuju da se trajanje efekta produžava nakon narednih davanja preparata, tako da se u budućnosti učestalost tretmana smanjuje, a efekat i dalje održava.

Povećanje usana

Cilj

Poboljšanje kontura i podebljavanje tankih usana, kao i korekcija asimetrije.

Operativna tehnika

Usne se mogu povećati sopstvenim tkivima, kao što su masno tkivo, dermis, tkivo sa poglavine, deo mišića ili tetive ili ubrizgavanjem sintetskih materijala - hijaluronska kiselina.

Trajanje procedure i anestezija

Povećavanje usana sopstvenim masnim tkivom izvodi se u lokalnoj anesteziji, u trajanju od oko 20-30 minuta, dok za ubrizgavanje sintetskih materijala anestezija nije potrebna, jer se vrši veoma tankom, insulinskom iglom.

Oporavak

Jedan dan nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od razvlačenja usana, smeha i prekomernog govora. S obzirom na nepredvidljivi stepen resorpcije masnog tkiva i kolagena, ili povlačenja dela sintetskih materijala u okolna tkiva, moguće je da postupak treba ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

Retke komplikacije

Blagi otok usana.

Tretman oštećene kože lica

Cilj

Uklanjanje neravnina i oštećenja na koži, kao što su ožiljci od akni i boginja, posttraumatski i hirurški ožiljci, seboroična keratoza, plitke tetovaže, mrljaste pigmentacije i fine bore. Na taj način koža postaje mekša, svetlija i zategnutija, oslobodjena neravnina, proširenih pora, ožiljaka i sitnih bora oko usta i očiju.

Operativna tehnika

Dermoabrazija

Izvodi se ručno ili pomoću aparata tzv. abrazivnim cilindrima koji rotacijom uklanjaju oštećene površne slojeve kože.

Hemijski piling

Nanošenje kiselina različitih vrsta i koncentracija na kožu lica (fenol, voćne kiseline, trihlorsirćetna kiselina itd.)

 

 

 

Coblation® (controlled ablation)

Najnoviji tretman oštećene kože lica aparatom koji visokofrekventnim radiotalasima i veoma kontrolisano uklanja površne slojeve kože. Uspešno zamenjuje laserski tretman koji često ima nepredvidljiva dejstva i dug oporavak

Na tretiranu površinu po završenom postupku postavlja se antibiotska vazelinska gaza, a zatim sloj vlažnih i suvih gaza, ili neka posebna sredstva.

Trajanje procedure i anestezija

Dermoabrazija i Coblation izvode se u lokalnoj anesteziji (5% anestetička krema) u trajanju od oko 30-40 minuta, u zavisnosti od površine kože koja se tretira, dok se hemijski piling vrši u blagoj sedaciji.

Oporavak

Do sedam dana postepeno uklanjanje svih zavoja gaza sa lica. Šminka se može koristiti dve nedelje nakon intervencije, a u nekoliko narednih meseci koža obavezno mora biti zaštićena od sunca.

Retke komplikacije

Blagi otok i crvenilo kože. Hiperpigmentacija tretiranih regija može nastati u slučaju preranog izlaganja UV zracima.

Podizanje obrva

Cilj

Podizanje spuštenih obrva celom dužinom ili samo njihovog spoljašnjeg dela.

Operativna tehnika

U slučaju podizanja obrva celom dužinom načini se tri manja uboda na koži gornje ivice obrve odakle se provlače tanki konci ispod kože čela do kosmatog dela glave i tu fiksiraju. Kod podizanja samo spoljašnjeg dela obrva dovoljan je po jedan manji ubod na koži. Operacija se može izvesti kao samostalna ili u sklopu zatezanja kože lica i opuštenih gornjih kapaka.

 

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 minuta.

Oporavak

Izbegavanje mimike čela nekoliko dana, a povratak na uobičajene aktivnosti narednog dana.

Retke komplikacije

Blaga asimetrija obrva. Obrve prvih dana izgledaju malo više podignute, ali vrlo brzo dodju na željeni nivo.

Čeoni lifting

Cilj

Zatezanje i podizanje viška opuštene kože cela, korekcija dugačkih horizontalnih i vertikalnih bora na čelu i izmedju obrva, kao i podizanje obrva.

Operativna tehnika

Rez se napravi u kosmatom delu glave izmedju gornjih polova ušnih školjki, koža cela oslobodi do obrva, a njen višak odstrani uz prethodnu neutralizaciju mišića koji vrše nabiranje čela. Može se izvesti kao samostalna procedura ili zajedno sa operacijom zatezanja opuštene kože lica.

 

 

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Procedura traje oko 2 časa i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak

Pranje kose i povratak na uobičajene aktivnosti nakon 2-3 dana, dok se konci uklanjaju izmedju 10. i 15. dana.

Retke komplikacije

Blagi otok i retki krvni podlivi na čelu.

Čeoni lifting
Čeoni lifting

Uvučena brada

Cilj

Korekcija uvučene brade ugradnjom silikonskog implantata.

Operativna tehnika

Rez dužine 3 – 4 cm napravi se na sluznici unutrašnje strane donje usne, duž donje ivice desni, koža i potkožno tkivo odvoje od središnjeg dela donje vilice i u formirani prostor postavi polulučni silikonski implantat. Spoljašnji pristup horizontalnim rezom ispod brade takodje se koristi.

 

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operativni zahvat najčešće traje oko 30 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Oporavak

Konci se sami resorbuju. Blaga dezinfencija usne duplje hidrogenom i kamilicom nekoliko dana.

Retke komplikacije

Otok brade i blagi podlivi. Izmeštanje implantata se takodje može desiti.

Uvučena brada

Implantacija zlatnih niti

Zlatne niti su ekološki čist materijal koji u organizmu stimuliše stvaranje elastičnih vlakana i na taj način vrši zatezanje kože. Ovo je bezbolna i beskrvna hirurško-kozmetička procedura podmladjivanja koja zamenjuje face-lifting.

Cilj

Zatezanje ne previše opuštene kože lica.


Operativna tehnika

Po prethodno obeleženim tačkama u vidu mreže 24-karatne zlatne niti debljine 0,1 mm provuku se ispod kože. Vidljivi rezultati očekuju se u periodu od nekoliko nedelja do tri meseca, koliko je organizmu potrebno da stvori elastična i kolagena vlakna oko samih niti.


Trajanje procedure i anestezija

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje do 30 minuta.

Oporavak

Odmah nakon intervencije pacijent odlazi kući.


Retke komplikacije

Blagi otoci, koji se zadržavaju nekoliko dana i mogu se prikriti šminkom.

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”