Estetska hirurgija na licu predstavlja posebno polje plastične hirurgije. Veliki broj operacija se svakodnevno obavlja na licu kako bi se ono učinilo mlađim, lepšim, simetričnijim ili kako bi se korigovale nepravilnosti ili deformiteti.

Postoje minimalno invazivne metode koje su jednostavne, kratko traju i postižu efektne rezultate (dermoabrazija, fileri, operacija očnih kapaka, lipofiling), kao i one malo zahtevnije kojima se kompletno zateže koža lica (facelifting, lifting vrata i čeoni lifting) ili menja oblik nosa (korektivna rinoplastika).

Lice

Face lifting

Cilj

Zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, kao i volumetrijsko podmlađivanje. Lifting treba često kombinovati sa korekcijom očnih kapaka, liposkulpturom lica ili površnim pilingom uz pomoć dermoabrazije, lasera ili hemijskih sredstava.

Operativna tehnika

Rezovi se nalaze duž linije kose na slepoočnicama i produžavaju neposredno ispred ušne školjke, ispod resice i iza uha. Nakon toga se oslobađa koža lica i vrata oslobodi, a njen višak odstranjuje, uz prethodno zatezanje potkožnih struktura kako bi se obezbedio dugotrajan efekat. Ponekad je potrebno liposukcijom odstraniti masne naslage ispod vilice i na vratu radi poboljšanja njihovih kontura.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju, a traje između 2 i 4 sata. Dužina zahvata zavisi od tipa operacije jer postoje mnoge vrste mini-liftinga (S-lift, lifting slepoočne regije ili lifting vrata).

Oporavak

Uklanjanje zavoja i drena nakon jednog do dva dana, posle čega pacijent može da opere kosu, dok se konci se skidaju izmedju 7. i 10. dana.

Retke komplikacije

Otok i krvni podlivi koji se povlače kroz oko nedelju dana, prolazni osećaj utrnutosti kože lica, povreda grana ličnog živca, pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu, pomerena ivica kose ili čak prolazna, a u retkim slučajevima i trajna alopecija (gubitak kose oko reza u kosmatom delu glave).

Korekcija nosa

(Korektivna rinoplastika)

Cilj

Promena veličine i oblika nosa (izražen greben nosa tzv. grba, predugačak ili preširok nos, baburasti ili asimetričan vrh, povijen vrh nosa, sedlast nos), kao i korekcija eventualnih poremećaja disanja, odnosno devijacije nosne pregrade, zbrinjavanje perforirane nosne pregrade, kao i umanjenje simptoma kod hroničnog rinitisa.

Operativna tehnika

Korekcija se obavlja preko rezova unutar nozdrva ili ispod njih, tako da spoljašnji vidljivi ožiljak ne postoji ili je vrlo diskretan. Postupak se sastoji od menjanja oblika i položaja hrskavica i kostiju nosa. Po završenoj intervenciji u nosne hodnike stavljaju se tamponi, a na nos spolja kompresivna maska, koji se uklanjaju nakon sedam dana.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija obično traje traje između 45 minuta i 2 sata i obavlja se u opštoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom.

Oporavak

Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta, a za to vreme otok se povlači u najvećoj meri. Tamponi se evakuišu nakon 7 dana dana od operacije, a konci uklanjaju nakon 14. dana. Nakon operacije nosa bolovi su minimalni ili ih uopšte nema.

 

Retke komplikacije

Otoci oko očiju i okolnog tkiva.

Septoplastika

Septoplastika je operacija kojom se koriguje nosna pregrada u cilju poboljšanja funkcije nosa. Može se izvoditi samostalno, kao i u sklopu estetske korekcije nosa. Nosni septum je kostno-hrskavičava pregrada koja deli nosnu šupljinu na dva jednaka dela. Uzrok devijacije septuma nije u potpunosti razjašnjen. To mogu biti povrede nosa koje se dešavaju još prilikom porođaja, u detinjstvu ili usled pritiska na nosni septum zbog uspravnog hoda. Intervencija se ne obavlja kod dece jer rast nosa jos nije završen, izuzev kod jako izraženih simptoma devijacije. Najčešći simptomi devijacije nosne pregrade su: otežano disanje na nos, zapušenost nosa, česta krvarenja na nos, ponovljene upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice.

Operacija obuhvata uklanjanje deformisanih delova nosne pregrade i postavljanje pregrade u pravu poziciju.

Nakon operacije pacijenti 2 dana imaju tampone u nosu. Za razliku od septorinoplastike, pacijent nema otoke niti podlive. Nakon uklanjanja tampona potrebna je nega još nekoliko dana, u smislu toalete nosa i korišćenja vazokonstriktivnih kapi.

Operacija očnih kapaka

(Blepharoplastica)

Cilj

Uklanjanje viška opuštene kože i masnog tkiva gornjih i donjih očnih kapaka, odnosno korekcija podočnjaka. Može se vršiti korekcija gornjih i donjih kapaka zajedno ili kao odvojeni postupci.

Operativna tehnika

Po prethodno obeleženom crtežu eliptično se odstrani višak kože i masnog tkiva gornjeg kapka sa ožiljkom u prevoju kapka. Rez na donjem kapku pruža se neposredno ispod trepavica, a ukoliko nema viška kože, masno tkivo uklanja se preko vežnjače (konjunktive) sa unutrašnje strane kapka, tj. bez spoljašnjeg ožiljka.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji u trajanju od 30 minuta za gornje i 45 minuta u opštoj anesteziji za donje kapke.

Oporavak

24 časa nakon operacije neophodno je stavljanje hladnih obloga na očne kapke. Konac se uklanja za 6-7 dana.

Retke komplikacije

Otoci kapaka i podlivi koji traju oko 5-7 dana. Nemogućnost potpunog zatvaranja i suzenje oka su privremene pojave.

Korekcija klempavih ušiju

(Otapostasis)

Cilj

Smanjenje ugla izmedju ušne školjke i glave i korekcija oblika ušnih školjki.

Operativna tehnika

Postupak se sastoji od uklanjanja viška kože iza uha i preoblikovanja hrskavice ušne školjke do postizanja normalne konture i ugla izmedju ušne školjke i glave.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko sat vremena (obostrano). Po potrebi se kod manje dece koja nisu psihički pripremljena može izvesti i u opštoj anesteziji.

Oporavak

Zavoj se uklanja nakon sedam dana, a konac nakon dve nedelje.

Retke komplikacije

Prolazni otok ušne školjke i još ređi krvni podlivi.

Liposukcija vrata

Cilj

Poboljšanje oblika donje trećine lica i vrata (posebno profila) uklanjanjem masnih naslaga ispod donje vilice i brade.

Operativna tehnika

Kroz manje ubodne incizije na koži ispod donje ivice brade izvrši se najpre infiltracija fiziološkim rastvorom sa anestetikom i adrenalinom, a zatim posebnim tankim kanilama (promera do 3 mm) vrši se aspiracija masnog tkiva.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji u trajanju od 15 do 20 minuta.

Oporavak

Nakon 2 do 3 dana uklanja se elastični kompresivni zavoji, a tada se očekuje i povratak na uobičajene aktivnosti. Savetuje se rana postoperativna masaža.

Retke komplikacije

Prolazna pojava modrica i blagog otoka.

Liposukcija vrata
Liposukcija vrata

Podmlađivanje lica nitima

Lipofilling lica

Lipofilling lica
Lipofilling lica

Korekcija bora

Botulin toxin

Koristimo vrstu prečišćene forme botulinskog toksina tipa A, koji je produkt bakterije Clostridium Botulinum. Kada se ubrizga u određene mišiće lica u vrlo malim dozama, blokira nervne impulse tih mišića čiji pokreti dovode do pojave bora. Ovo je najčešća kozmetička procedura u Americi.

Cilj

Korekcija postojećih i sprečavanje pojave novih bora oko očiju, na čelu i između obrva. Ovaj preparat relaksira mišić i sprečava njegovu kontrakciju, ostavljajući kožu glatkom i nenaboranom. Korekcija ne ”zamrzava” Vaše lice jer deluje samo na specifične mišiće, dok okolne ostavlja da funkcionišu normalno.

Način izvođenja

Nakon rastvaranja i preciznog obeležavanja nekoliko tačaka na licu, preparat se najfinijom insulinskom iglom ubrizgava ispod kože, tj. u mišić. Osećaj bola

 

pri ubrizgavanju je minimalan i prevenira se prethodnim hlađenjem kože. Primena lokalnog anestetika nije neophodna. Povratak na redovne aktivnosti je moguć neposredno nakon intervencije. Procedura traje oko 15 minuta, efekat počinje nakon 2 do 3 dana, a pun efekat se postiže nakon 7 dana.

Privremeni propratni efekti

Crvenilo, svrab kože, blagi otok i pojava hematoma (modrica) i u nekim slučajevima privremena slabost okolnih mišića. U retkim slučajevima blagi i privremeni pad gornjeg kapka ili obrve, koji traju 1 do 2 nedelje.

Procedura se ne preporučuje za vreme trudnoće ili dojenja, za vreme terapije aspirinom (acetilsalicilna kiselina) i kod nekih nervnih ili mišićnih poremećaja. Efekat traje 3 do 5 meseci ili duže i može se ponoviti nakon 6 meseci. Kliničke studije pokazuju da se trajanje efekta produžava svakog narednog tretmana, tako da se u budućnosti učestalost tretmana smanjuje, a efekat i dalje održava.

Povećanje usana

Cilj

Poboljšanje kontura i podebljavanje tankih usana, kao i korekcija asimetrije.

Operativna tehnika

Usne se mogu povećati sopstvenim tkivima, kao što su masno tkivo, dermis, tkivo sa poglavine, deo mišića ili tetive ili ubrizgavanjem hijaluronske kiseline.

Trajanje procedure i anestezija

Povećavanje usana sopstvenim masnim tkivom izvodi se u lokalnoj anesteziji, u trajanju od oko 20 do 30 minuta, dok za ubrizgavanje sintetičkih materijala anestezija nije potrebna jer se vrši veoma tankom, insulinskom iglom.

Oporavak

Jedan dan nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od razvlačenja usana, smeha i prekomernog govora. S obzirom na nepredvidljivi stepen resorpcije masnog tkiva i kolagena ili povlačenja dela sintentičkih materijala u okolna tkiva, moguće je da postupak treba ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

Retke komplikacije

Blagi otok usana.

Tretman oštećene kože lica

Cilj

Uklanjanje neravnina i oštećenja na koži, kao što su ožiljci od akni i boginja, posttraumatski i hirurški ožiljci, seboroična keratoza, plitke tetovaže, mrljaste pigmentacije i fine bore. Na taj način koža postaje mekša, svetlija i zategnutija, oslobođena neravnina, proširenih pora, ožiljaka i sitnih bora oko usta i očiju.

Operativna tehnika

Dermoabrazija

Izvodi se ručno ili pomoću aparata tzv. abrazivnim cilindrima koji rotacijom uklanjaju oštećene površne slojeve kože.

Hemijski piling

Nanošenje kiselina različitih vrsta i koncentracija na kožu lica (fenol, voćne kiseline, trihlorsirćetna kiselina i slično).

 

 

 

Coblation® (Controlled Ablation)

Najnoviji tretman oštećene kože lica aparatom koji visokofrekventnim radiotalasima i veoma kontrolisano uklanja površne slojeve kože. Uspešno zamenjuje laserski tretman koji često ima nepredvidljiva dejstva i dug oporavak

Na tretiranu površinu po završenom postupku postavlja se antibiotska vazelinska gaza, a zatim sloj vlažnih i suvih gaza ili druga posebna sredstva.

Trajanje procedure i anestezija

Dermoabrazija i Coblation tretman izvode se u lokalnoj anesteziji (koristi se 5% anestetička krema) u trajanju od oko 30 do 40 minuta, u zavisnosti od površine kože koja se tretira, dok se hemijski piling vrši u blagoj sedaciji.

Oporavak

Do sedam dana postepeno uklanjanje svih zavoja gaza sa lica. Šminka se može koristiti dve nedelje nakon intervencije, a u nekoliko narednih meseci koža obavezno mora biti zaštićena od sunca.

Retke komplikacije

Blagi otok i crvenilo kože. Hiperpigmentacija tretiranih regija može nastati u slučaju preranog izlaganja UV zracima.

Podizanje obrva

Cilj

Podizanje spuštenih obrva celom dužinom ili samo njihovog spoljašnjeg dela.

Operativna tehnika

U slučaju podizanja obrva celom dužinom, potrebna su tri manja uboda na koži gornje ivice obrve, odakle se provlače tanki konci ispod kože čela do kosmatog dela glave i tu fiksiraju. Kod podizanja samo spoljašnjeg dela obrva dovoljan je po jedan manji ubod na koži. Operacija se može izvesti kao samostalna ili u sklopu zatezanja kože lica i opuštenih gornjih kapaka.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 minuta.

Oporavak

Izbegavanje mimike čela nekoliko dana, a povratak na uobičajene aktivnosti narednog dana.

Retke komplikacije

Blaga asimetrija obrva. Obrve prvih dana izgledaju kao da su više podignute, ali vrlo brzo dođu na željeni nivo.

 

 

Čeoni lifting

Cilj

Zatezanje i podizanje viška opuštene kože cela, korekcija dugačkih horizontalnih i vertikalnih bora na čelu i između obrva, kao i podizanje obrva.

Operativna tehnika

Rez se napravi u kosmatom delu glave između gornjih polova ušnih školjki, koža se oslobodi do obrva, a njen višak odstrani uz prethodnu neutralizaciju mišića koji vrše nabiranje čela. Može se izvesti kao samostalna procedura ili zajedno sa operacijom zatezanja opuštene kože lica.

 

Trajanje procedure i anestezija

Procedura traje oko 2 sata i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak

Pranje kose i povratak na uobičajene aktivnosti nakon 2 do 3 dana, dok se konci uklanjaju izmedju 10. i 15. dana.

Retke komplikacije

Blagi otok i retki krvni podlivi na čelu.

Čeoni lifting
Čeoni lifting

Uvučena brada

Cilj

Korekcija uvučene brade ugradnjom silikonskog implantata.

Operativna tehnika

Rez dužine 3 do 4 cm napravi se na sluznici unutrašnje strane donje usne, duž donje ivice desni, a koža i potkožno tkivo se odvoje od središnjeg dela donje vilice i u formirani prostor postavlja se polulučni silikonski implant. Spoljašnji pristup horizontalnim rezom ispod brade se takođe koristi.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operativni zahvat najčešće traje oko 30 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Oporavak

Konci se sami resorbuju. Blaga dezinfenkcija usne duplje hidrogenom i kamilicom narednih nekoliko dana.

Retke komplikacije

Otok brade i blagi podlivi. Izmeštanje implanata se takođe može desiti.

Uvučena brada

Implantacija zlatnih niti

Zlatne niti su ekološki čist materijal koji u organizmu stimuliše stvaranje elastičnih vlakana i na taj način vrši zatezanje kože. Ovo je bezbolna i beskrvna hirurško-kozmetička procedura podmlađivanja koja zamenjuje face-lifting.

Cilj

Zatezanje ne previše opuštene kože lica.


Operativna tehnika

Po prethodno obeleženim tačkama u vidu mreže, 24-karatne zlatne niti debljine 0,1mm provuku se ispod kože. Vidljivi rezultati očekuju se u periodu od nekoliko nedelja do tri meseca, koliko je organizmu potrebno da stvori elastična i kolagena vlakna oko samih niti.


Trajanje procedure i anestezija

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje do 30 minuta.

Oporavak

Odmah nakon intervencije pacijent odlazi kući.


Retke komplikacije

Blagi otoci, koji se zadržavaju nekoliko dana i mogu se prikriti šminkom.

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”