Estetske operacije na telu poseban su izazov za svakog hirurga. Kako bi se kontura tela ulepšala, nekad je potrebno ukloniti potkožno masno tkivo (liposukcija) ili ispuniti defekte (lipofiling).

Ponekad je potrebno korigovati opuštenu kožu stomaka (abdominoplastika) koja zaostane nakon trudnoće ili mršavljenja. Kako bi se volumen gluteus ili potkolenica vratio, poželjno je staviti posebno napravljene implantate za te regije.

Bolnica Colić je jedina klinika na kojoj se radi zatezanje celog tela (total body lift), opsežna operacija nakon obimnog gubitka u telesnoj težini kojom se odstranjuje višak kože na celom telu.

Telo

Zatezanje stomaka

(Abdominoplastika, Dermolipektomija)

Cilj

Odstranjivanje viška kože i masnog tkiva sa stomaka.

Operativna tehnika

Takozvani "bikini" rez pruža se horizontalno u donjem stomaku iznad stidne regije, a u dubinu do prednjih trbušnih mišića. Višak kože i masnog tkiva se uklanja, a pupak eventualno premešta u novu, višu poziciju. Ukoliko je potrebno, u istom aktu se može izvršiti liposukcija sa bokova ili butina, kao i ojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida. Postavljanje aspiracione drenaže je najčešće neophodno.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 2 do 4 sata u zavisnosti od obima zahvata. U lakšoj varijanti može se izvršiti samo zatezanje visećeg donjeg stomaka.

Oporavak

Drenovi se uklanjaju najčešće nakon 2 do 3 dana, a konci postepeno izmedju 10. i 14. dana. Nakon operacije potrebno je nošenje čvrstog elastičnog pojasa oko mesec dana, kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora u tom periodu.

Retke komplikacije

Otok trbušnog zida sa produženim curenjem bistre serozne tečnosti.

Liposkulptura tela

Cilj

Preoblikovanje tela uklanjanjem masnih naslaga sa raznih delova tela kao što su bokovi, kukovi, bedra, leđa, gornji i donji stomak, “jahaće pantalone”, unutrašnje strane butina i kolena, potkolenice, članaka na nogama i unutrašnje strane nadlaktica. Uklonjeno masno tkivo može se po potrebi filtrirati i vratiti u one delove tela gde za to postoji potreba (neravnine, udubljenja, prirodne bore, podebljavanje usana, jagodica, zadnjice i tako dalje).

Operativna tehnika

Kroz manje ubode na koži posebnim instrumentima (kanilama) koji se uvlače pod kožu vrši se aspiracija masnog tkiva. Kanile moraju biti različitih veličina i oblika (promera 2-6 mm) da bi mogle ravnomerno da izvuku mast iz svih slojeva. Proces aspiracije može se prethodno olakšati ubacivanjem fiziološkog rastvora sa adrenalinom radi sprečavanja krvarenja, kao i eventualnim ultrazvučnim razbijanjem masnog tkiva.

 

Trajanje procedure i anestezija

U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposukcija može trajati između sat vremena i 5 sati i obično se odvija u periduralnoj anesteziji uz analgosedaciju.

Oporavak

Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5 do 7 dana. Odmah nakon intervencije pacijentu se navlači steznik (mider) koji bi trebalo nositi bar tri nedelje zbog skupljanja viška kože.

Retke komplikacije

Prolazna pojava modrica, podliva (hematoma), kao i otoka koji se postepeno povlače u naredne dve nedelje. Mogući su prolazni poremećaji senzibiliteta kože, kao i eventualne manje neravnine, zbog čega se savetuju rana postoperativna masaža i limfna drenaža.

Estetska hirurgija krvnih sudova sa konsultacijama vaskularnog hirurga

Podebljavanje potkolenica

Cilj

Poboljšanje oblika i postizanje punoće tankih potkolenica, kao i korekcija asimetrije potkolenica nastale kao posledica nekih oboljenja ili povreda. Na sličan način mogu se korigovati i natkolenice.

Operativna tehnika

Rez dužine oko 3cm načini se na zadnjoj strani kolena, odakle se ispod mišićne fascije na unutrašnjoj strani potkolenice formira prostor u koji se postavlja vretenasti silikonski implant.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u periduralnoj anesteziji i traje oko 1 sat.

Oporavak

Konci se uklanjaju nakon 10 do 14 dana, a fizičke aktivnosti koje zahtevaju napor nožnih mišića, u smislu dugog hodanja ili trčanja, izbegavati 3 do 4 nedelje.

Retke komplikacije

Otok potkolenice i retki hematomi. Blagi bol i druge neprijatne senzacije prilikom dugog stajanja i napora mogu ponekad potrajati i do dva meseca.

Korekcija zadnjice

Cilj

Povećavanje, odnosno podizanje glutealne regije ili zadnjice vrši se uz pomoć silikonskih implanata ili sopstvenim masnim tkivom. Smanjivanje i podizanje iste regije vrši se liposukcijom koja je opisana u liposkulpturi tela ili liftingom zadnjice (tanga lift).

Operativna tehnika

Implanti se ubacuju kroz jedan mali vertikalni rez u gornjem delu glutealne brazde, neposredno ispod trtične kosti, i taj je rez zajednički za obe strane. Kroz njega se postavljaju proteze u prostor između velikog i srednjeg glutealnog mišića. Jednostavniji način je povećavanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom koje se prethodno liposukcijom izvuče iz regija gde ga ima u višku (korekcija celulita).

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u periduralnom bloku i traje oko sat i po.

Oporavak

Otežano sedenje prvih dana nakon operacije, konci se uklanjaju nakon sedam dana.

Retke komplikacije

Otok i neprijatnost pri sedenju prvih nedelja, kao i suviše visoko postavljeni implantati. Moguća je brza resorpcija masti ili formiranje manjih cisti zbog velike količine masnog tkiva koja mora biti ubačena.

Brahioplastika – zatezanje nadlaktice

Cilj

Smanjenje obima nadlaktica otklanjanjem viška opuštene kože i potkožnog masnog tkiva.

Operativna tehnika

Operativni pristup može biti iz pazušne jame, duž unutrašnje strane nadlaktice ili, po potrebi, na oba mesta. Po prethodno obeleženom i detaljno isplaniranom crtežu vrši se uklanjanje viška kože i potkožnog masnog tkiva sa navedene regije. Drenaža najčešće nije potrebna. U nekim slučajevima, smanjenje obima može se postići samo liposukcijom te regije ili se kombinuju ove dve tehnike.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko sat i po.

Oporavak

Konci se skidaju između 10. i 14. dana nakon operacije. Potrebno je nošenje steznika za ruke do 2 nedelje.

Retke komplikacije

Otok, modrice, blago trnjenje ruku.

Total body lifting – zatezanje i oblikovanje celog tela

Cilj

Uklanjanje viškova kože i potkožnog masnog tkiva na svim delovima tela, nastalih kao posledica velikog gubitka težine. Za ovaj operativni zahvat pacijent mora da bude dobro pripremljen, da ima stabilnu težinu poslednjih šest meseci i da ne boluje od drugih težih bolesti.

Operativna tehnika

Zbog velikog obima, ova operacija se najčešće radi u dva akta. Prvi akt je znatno veći i obuhvata abdominoplastiku ili uklanjanje visećeg trbuha sa učvrščivanjem mišića prednjeg trbušnog zida, uklanjanje viškova kože sa bokova i leđa uz oblikovanje sedalne regije koja dobija obliju konturu, kao i redukcija obima butina zatezanjem kože i liposukcijom. U istom ili u sledećem aktu uradi se brahioplastika ili zatezanje nadlaktica, kao i eventualna liposukcija potkolenica.

U drugom aktu nekoliko meseci kasnije vrši se korekcija dojki redukcijom viška kože i dodavanjem volumena silikonskim implantima ukoliko je potrebno. U istom aktu vrše se i sekundarne korekcije manjih nepravilnosti koje zaostanu posle prve operacije.

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između 6 i 8 sati. Pacijent obično ostaje u bolnici 3 do 4 dana, pa sve do nedelju dana ukoliko je potrebno, kako bi bio pod stalnim lekarskim nadzorom. U ovom periodu skoro uvek se primenjuje autotransfuzija krvi zbog obimnog operativnog zahvata, kao i davanje drugih preparata i snažnih antibiotika koji su neophodni za brži oporavak. Konci se obično uklanjaju za dve nedelje, dok se elastični steznici nose oko mesec dana.

Komplikacije

Pad krvne slike u neposrednom postoperativnom toku koji se rešava brzom transfuzijom krvi. Otok, modrice, nepravilnost ožiljaka, usporeno zarastanje pojedinih delova rana su uobičajene, ali retke komplikacije svakog hirurškog zahvata.

 

 

Total body lifting – zatezanje i oblikovanje celog tela
Total body lifting – zatezanje i oblikovanje celog tela

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”