Veliki broj žena se svake godine podvrgne nekoj od operacija na dojkama, bilo uvećanju silikonskim implantatima, korekciji asimetrije, redukciji dojki ili rekonstruktivnoj operaciji nakon mastektomije.

Svaka od njih želi proporcionalniju figuru svog tela, kako bi se bolje i sigurnije osećale.

Individualni pristup svakoj pacijentkinji i osluškivanje njenih želja od strane hirurga vodi ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se odabere najbolja operacija kojom će se postići željeni rezultat.

Grudi

Povećanje grudi

Cilj

Uvećanje volumena grudi i poboljšanje oblika uz pomoć implanata sa silikonskim gelom.

Operativna tehnika

Najčešće se koristi tehnika pristupa ispod dojke, gde se plasira rez dužine do 4 cm, tako da bude sakriven u kožnom naboru i potpuno nevidljiv. U zavisnosti od implantata, formira se prostor iznad ili ispod grudnog mišića u koji će se proteza smestiti, ostavljajući mlečnu žlezdu potpuno nedirnutu. Operativni pristup može takođe biti kroz bradavice ili iz pazušne jame. Ovaj poslednji koristi se kod osoba koje imaju skoro potpuno nerazvijene dojke i kod kojih bi svaki drugi rez bio primetan.

Trajanje procedure i anestezija

Procedura traje između sat i sat i po i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak

Povratak na uobičajene aktivnosti očekuje se već nakon nekoliko dana. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje grudnjaka.

Retke komplikacije

Prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, blagi otok i osećaj napetosti. Simptomi se povlače kroz jednu do dve nedelje.

Smanjivanje i podizanje grudi

Cilj

Smanjivanje, podizanje i preoblikovanje velikih i opuštenih dojki.

Operativna tehnika

Postoji veliki broj operativnih tehnika, koji se određuje u zavisnosti od veličine i oblika dojki.

Najčešće tehnike su sledeće

  • Obrnuto ili T tehnika: podrazumeva kružni ožiljak oko bradavice, jedan vertikalni i jedan horizontalni ožiljak, ovaj poslednji u brazdi ispod dojke.
  • Vertikalna tehnika sa kružnim ožiljkom oko bradavice i samo vertikalnim ožiljkom od bradavice naniže, koji u prva dva meseca ima manje nabore koji vremenom iščezavaju.

 

  • Periareolarna tehnika nakon koje ostaje samo kružni ožiljak oko bradavice, koji u početku takođe ima falte oko sebe, ali koje pod pritiskom žlezde postepeno iščezavaju. Ova tehnika nije pogodna za veoma velike grudi.

Trajanje procedure i anestezija

Procedura traje od dva i po do tri i po sata i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak

Povratak na uobičajene aktivnosti očekuje se nakon 5 do 7 dana. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje grudnjaka.

Retke komplikacije

Prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, blagi otok koji se povlači kroz jednu do dve nedelje, eventualna pojava manjih cisti u žlezdanom tkivu. Ne postoji garancija da će funkcija dojenja ostati očuvana.

Korekcija asimetrije dojki

Cilj

Korekcija razlike u veličini i položaju dojki radi postizanja simetrije.

Operativna tehnika

U zavisnosti od stepena razlike između dojki, kao i vrste deformiteta, postoji nekoliko operativnih tehnika. Ukoliko razlika nije mnogo izražena, simetrija se postiže ubacivanjem implantata različitih veličina istom operativnom tehnikom kao i pri operaciji uvećanja grudi. U slučaju veće nejednakosti, kao i kada je jedna dojka opuštenija u odnosu na drugu, neophodno je, pored ubacivanja implantata u manju dojku, izvršiti i podizanje opuštenije dojke.

Poseban slučaj asimetrije predstavlja Polandov sindrom, koji se karakteriše jednostranim odsustvom ili slabom razvijenošću velikog grudnog mišića, nedostatkom žlezdanog tkiva i manjom bradavicom, kao i promenama na prstima šake u nekim slučajevima. Uzrok ovog sindroma je još uvek nepoznat, kao i razlog zašto se češće javlja sa desne strane. Vrlo uspešno se koriguje implantatom koji odgovara veličini druge dojke, ali često nakon

 

prethodnog širenja kože tzv. tkivnim ekspanderom, jer postojeći prostor ne može da primi dovoljno veliki implantat.

Trajanje procedure i anestezija

Procedura traje oko 2 sata i izvodi se u opštoj anesteziji.

Oporavak

Pacijent ostaje u bolnici 24 časa nakon operacije, a savetuje se postepen povratak uobičajenim aktivnostima. Konci se skidaju nakon dve nedelje, a obavezno je nošenje grudnjaka. U slučaju postavljanja ekspandera kod Polandovog sindroma, vrši se njegovo postepeno punjenje nekoliko meseci, a zatim se on menja trajnom silikonskom protezom.

Retke komplikacije

Otok, osećaj napetosti, prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, nepotpuna simetrija.

Rekonstrukcija dojke

Cilj

Rekonstrukcija, odnosno nadoknađivanje nepostojećeg tkiva dojke nakon amputacije ili kod urođeno nerazvijene dojke.

Operativna tehnika

Amputirana dojka može se rekonstruisati na dva načina: uz pomoć silikonskog implanta ili sopstvenim tkivom. Primena implanta je lakši i jednostavniji način, ali pošto skoro uvek postoji nedostatak kože, ona se najpre mora proširiti ekspanzijom u prvom aktu primenom takozvanog tkivnog ekspandera, ili se odmah ubacuje Bekerova proteza – ekspander koja trajno ostaje. U narednih nekoliko nedelja pacijentkinja dolazi na 5 do 7 dana, kada se kroz posebno mesto na koži ubacuju manje količine fiziološkog rastvora, tako da dolazi do postepenog punjenja implanta do željenog volumena.

Primena sopstvenog tkiva sa trbuha ili leđa takođe je veoma zastupljena u rekonstrukciji dojke. Međutim, savremeno lečenje maligne bolesti dojke danas podrazumeva i primarnu rekonstrukciju, kada se odmah nakon amputacije izvrši nadoknada izgubljene dojke. Nekoliko meseci nakon

operacije može se izvršiti,eventualna dodatna korekcija u smislu postizanja simetrije sa drugom dojkom (smanjivanje i podizanje druge dojke).

Trajanje procedure i anestezija

Obe operativne tehnike izvode se u opštoj anesteziji, prva traje između sat i sat i po, a druga mnogo duže.

Oporavak

Veoma kratak kod ubacivanja proteze (ekspandera), osim što treba dolaziti narednih nekoliko nedelja zbog postepenog povećavanja volumena. Kod rekonstrukcije sopstvenim tkivom, odnosno kožno-mišićnim režnjevima, oporavak je znatno duži jer se radi o velikom operativnom zahvatu.

Retke komplikacije

Otok, pojava seroma koji se produženo drenira, blaga asimetrija dojki, a kod rekonstrukcije tkivom sa stomaka retka pojava trbušne kile.

Ginekomastija

Cilj

Smanjivanje muških dojki zbog uvećanog žlezdanog ili masnog tkiva.

Operativna tehnika

Mlečna žlezda se odstranjuje kroz mali rez oko bradavice. Kod gojaznih osoba često je indikovana i aspiracija masnog tkiva kojim je prožeta mlečna žlezda, sa ili bez vađenja žlezde.

 

 

Trajanje procedure i anestezija

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od oko sat vremena.

Oporavak

Drenovi se uklanjaju nakon 24 sata, a konac nakon dve nedelje. Kompresivni elastični zavoj nosi se nekoliko dana.

Retke komplikacije

Otok, krvni podlivi i produženo stvaranje seroma.

Ginekomastija
Ginekomastija
Grudi
Registracija putem mejla sa Vašim podacima (ime i prezime, godište, i stepen edukacije)

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”