Postoji veliki broj kožnih promena od kojih su neke urođene dok su druge stečene. Neke su potpuno bezopasne, dok druge treba pratiti i po potrebi ukloniti.

Poneke kožne promene treba ukloniti iz estetskih razloga, u konsultaciji sa plastičnim hirurgom.

Hirurgija tumora kože

Benigni tumori kože

Mladež (nevus)

Dobroćudna promena na koži i sluzokoži koja može biti različite boje, oblika i veličine. Odrastao čovek ima oko 15 do 20 mladeža - neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Mladeže ne treba uklanjati, izuzev u slučaju nepogodne lokalizacije na mestu stalne iritacije (veš, odeća, nakit) ili iz estetskih razloga, ali povremeno treba izvršiti njihov pregled i obratiti pažnju na rast, boju, oblik i propratne pojave kao što su svrab, perutanje ili krvarenje. Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, a histo-patološki se verifikuje konačna dijagnoza.

Papilom

Benigna promena epitela kože i sluzokože virusnog porekla. Najčešće se nalazi na vratu, nadlaktici, u aksili, ispod dojki, na trbuhu i preponama. Različitog je oblika, često peteljkasti, elastični i obično boje kože. Odstranjuje se radioekscizijom ili manjom hirurškom ekscizijom.

Lipom

Benigni tumor masnog tkiva koji se obično javlja u potkožnom tkivu vrata, na leđima, ramenima, trbušnom zidu. Malih je dimenzija, mada ponekad dostiže velike razmere. Lipom je mekan, elastičan čvorić koji nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva, a prekriven je kožom nepromenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u celini, jer eventualni ostaci ovog tumora mogu biti uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja.

Keratoza

Pljosnata promena kože žućkaste boje i različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim delovima tela - lice, vrat, dekolte, ruke, leđa. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu, čak i crnu boju. Uklanja se radio talasima.

Dermatofibrom

Manifestuje se na koži kao pojedinačni ili multipni tvrdi ili bezbolni čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim delovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom.

Aterom

Promena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se razviti infekcija sa znacima gnojenja. Mora se odstraniti u celini jer u suprotnom može ponovo nastati.

Maligni tumori kože

Bazocelularni karcinom kože

Najčešći tumor kože. Javlja se kod starijih starosnih grupa, a pojavljuje se na delovima tela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Može biti različitog oblika i načina rasta: pljosnat ili izbočen, eritematozne čak i ljuspaste površine, neki se javljaju kao čvorići žućkaste boje, dok su drugi tamnog pigmenta. Vrlo retko metastazira, ali lokalno može biti veoma invazivan i infiltrirati lokalne strukture.

Planocelularni karcinom kože

Drugi po učestalosti maligni tumor kože. Može se javiti bilo gde na telu, ali vrlo retko nastaje na nepromenjenoj koži. Postoje dve forme planocelularnog karcinoma: prvi liči na malu ranu, pokrivenu krastom, okruglog ili nepravilnog oblika, dok drugi oblik ovog tumora obično liči na malo izbočenje koje postepano prodire u dublje potkožno tkivo. Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: lokalno-infiltrativni rast, pojavu recidiva i učestale metastaze.

Maligni melanom

Relativno redak, ali najagresivniji od svih malignih tumora kože. Kao faktori rizika navode se mladeži, UV zračenje, nasleđe, hormoni, hemijski faktori. U najvećem broju slučajeva, maligni melanom nastaje na terenu postojećih nevusa, a vrlo retko iz nepromenjene kože. Promena je suspektna na maligni melanom ako je asimetrična, promenila boju, nepravilnih ivica, često krvari ili svrbi, i prečnika većeg od 6 mm.

Širok rez se primenjuje u svim slučajevima kako bi se otklonila svaka mogućnost lokalnog recidiva bolesti. U slučaju da se neki od malignih tumora kože nalazi na licu, rekonstrukcija postoperativnog defekta se vrši pomoću autotransplantata ili lokalnog režnja.

Najsigurniji način borbe protiv ovih tumora kože je njihova prevencija – ukoliko se na mladežu primeti bilo kakva promena u rastu, obimu, boji ili nevus krvari, potrebno je isti hirurški odstraniti i histološki verifikovati.

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”