Šta je potrebno da znate za najbrži oporavak posle operacije dojke

Šta je potrebno da znate za najbrži oporavak posle operacije dojke

Žene koje imaju manje ili asimetrične grudi, te usled toga manjak samopouzdanja često se odlučuju za povecanje grudi, dok one koje imaju prevelike i opuštene dojke pak biraju podizanje i smanjenje grudi hirurškim putem. Na ovakve operacije ne odlazi se samo iz estetskih razloga, već zaista kod pojedinih žena može doći i do većih psiho-fizičkih smetnji usled različitih nedostatka. Oporavak posle operacije dojke nije komplikovan niti dugotrajan proces, ukoliko se pridržavate saveta i uputstava lekara. Najbolji plasticni hirurg u Beogradu će svakoj klijentkinji prići na individualan način, te će u skladu sa željama odrediti dalju proceduru za operaciju i oporavak posle operacije dojke.

Silikoni u grudima – cena i postupak uvećanja dojki

Silikonski implantati ili u narodu poznati “silikoni” predstavljaju medicinsko sredstvo putem kojeg se sprovodi povecanje grudi. Jedan od najčešćih razloga za ovu operaciju svakako jeste estetski, odnosno za povecanje grudi uglavnom se odlučuju žene koje nisu zadovoljne veličinom ili oblikom svojih grudi. Takođe, povecanje grudi radi se i kod žena koje imaju asimetrične grudi ili nakon odstranjivanja jedne dojke (mastektomije). Od kada je otkriven ovaj način uvećanja dojki, pa do danas silikonski implantati i operativni zahvati modifikovani su nekoliko puta u cilju najboljih i zdravstveno najpouzdanijih rezultata, ali je vrlo bitan odnos i poverenje između pacijenta i hirurga. Najbolji plasticni hirurg u Beogradu će pre operacije obaviti razgovor sa potencijalnom pacijentkinjom, utvrditi njene želje i razloge zbog kojeg bi se radilo povecanje grudi, a zatim obaviti neophodne preglede i analize, te utvrditi da li je operacija dobra odluka.

Generalno sa popularizacijom uvećanja dojki, cena za ovu operaciju se smanjila u poređenju sa prethodnim periodom, pa se za intervenciju silikoni u grudima - cena kreće od 1500 € na više. Ona zapravo zavisi od mnogih faktora: vrste silikona, oblika i veličine, operativne tehnike odnosno metode ugradnje silikonskih implantata, stručnosti hirurga i drugih bitnih faktora. U bolnici “Colić”, kada su u pitanju silikoni u grudima, cena za povecanje grudi kao i zamenu implantata je 3000€.

Uvećanjem dojki ne samo da se postiže njihova željena veličina, već se pospešuje njihov izgled, moguće je promeniti im oblik, a koža se u tom delu zateže i podmlađuje. Operacija obično traje do 1,5 h i radi se u opštoj anesteziji. Oporavak nakon operacije dojke traje nekoliko dana, kada se uglavnom možete vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, s tim da se teže fizičke aktivnosti ne preporučuju narednih mesec dana. Tuširanje je dozvoljeno nakon trećeg dana, a skoro potpuno ćete se oporaviti posle nedelju dana od operacije. Konce ćete skinuti nakon dve nedelje, a jedno vreme se preporučuje nošenje specijanog brushalter-steznika.

Kada se radi smanjenje grudi – cena, postupak i oporavak posle operacije dojke

Za podizanje, preoblikovanje spuštenih i velikih dojki i smanjenje grudi postoji nekoliko potencijalnih operativnih tehnika, među kojima su najčešće obrnuto T, vertikalna tehnika, periareolarna tehnika i druge. Od izbora tehnike zavisi kakav i koliko će biti ožiljak, kao i oporavak posle operacije dojke. Operacija može da traje od 2,5 – 3,5 sata i takođe se izvodi u opštoj anesteziji, a redovnim aktivnostima možete se vratiti nakon otprilike nedelju dana.

Na smanjenje grudi obično se odlučuju žene koje imaju prevelike, opuštene i teške grudi koje im osim fizičkog opterećenja, bola u vratu i leđima, iritacije, ponekad zadaju i psihičke probleme, te je estetska hirurgija dobar način za ispravljanje ovakvih problema. Najbolji plasticni hirurg u Beogradu će svakako odrediti šta je najbolje rešenje za vas u svakom pogledu!

Obično se uz smanjenje grudi radi i njihovo podizanje do željene visine, a ukoliko je potrebno - sprovodi se i preoblikovanje grudi. Kada je u pitanju oporavak posle operacije dojke, konci se skidaju nakon 2 nedelje, a posle operacije je poželjno nositi grudnjak. Neko vreme nije dozvoljeno previše se naprezati, savijati niti dizati teške stvari, a ožiljak je potrebno tretirati narednih godinu dana.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu u vezi sa potencijalnim zahvatom u smislu estetske hirirgije - zakažite konsultaciju i pregled kod proverenih i pouzdanih stručnjaka u ovoj oblasti! Rezultat sigurno neće izostati, a oporavak posle operacije dojke će proći besprekorno!

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
  • Mlado i jedro lice uz pomoć najsavremenijih metoda estetske hirurgije

    Ko ne želi blistavu, čistu, mladu kožu lica koja zrači lepotom? Umorna i suva koža lica sa ožiljcima, diskoloracijom ili pigmentima čini da koža ponekad izgleda starije. Zbog toga je važno održavati kožu lica zdravom i umanjiti efekte starenja i sunčevog delovanja. ... vidi više

  • Transplantacija kose kao eliksir mladosti

    Gubitak kose je estetski problem koji često pogađa muškarce i žene srednjih godina. Na žalost, postoje studije koje pokazuju da se prag godina, kada je u pitanju gubiak kose, u poslednjim decenijama sve više približava takozvanom mladelačkom dobu. ako sve češće viđamo momke koji su tek zakoračili u treću deceniju, a već imaju izraziti problem sa gubitkom kose. Srećom, i u ovakvim slučajevima estetska hirurgija nudi rešenje. Jedno koje se nameće kao najdominantnije i najučinkovitije jeste presadjivanje kose.... vidi više

  • Brzo i lako oblikovanje tela uz pomoć BodyTite aparata

    Obično se desi da se u hladnim, zimskim danima opustimo i ne brinemo o višku kilograma, a kada dođe lepše vreme - razmišljamo kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu, paničimo ako smo se preterano ugojili i tražimo rešenje za to kako brzo smrsati pred odlazak na letovanje! Liposukcija može biti rešenje ukoliko želite da uštedite vreme i ne mučite se oko izgleda.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”