Operacija nosa – tok i procedura

Operacija nosa – tok i procedura

Na to da li ćete imati skladne proporcije lica umnogome utiče položaj, veličina i oblik vašeg nosa. On zauzima srednju trećinu lica, izbačen je i samim tim privlači najviše pažnje, pa ukoliko nije u harmoniji sa ostatkom lica – može kod osoba da izazove nesigurnost, osećaj neprijatnosti, pa i narušeno mentalno zdravlje. Ovo je prvi i veoma čest razlog da potražite savet klinika za estetsku hirurgiju u pogledu toga šta možete učiniti da vaš izgled dobije drugačiji opis. Osim estetskog momenta, prilikom odluke da li je operacija nosa pogodan korak za vas, veliku ulogu igra i funkcionalnost nosa odnosno da li imate probleme sa disanjem i da li su eventualne povrede tokom odrastanja uticale i na njegovu osnovnu ulogu.

Operacija nosa predstavlja jednu od najčešćih, ali i najosetljivijih intervencija koje se obavljaju. A kakvi su tok i procedura kada je operacija nosa u pitanju saznajte u nastavku.

Šta je rinoplastika – iskustva i proces pripreme?

Kad se govori o proceduri kao što je operacija nosa, postoje dve varijante. Jedna podrazumeva operaciju kojom se menja nosna pregrada (nosni septum) radi poboljšanja same funkcije nosa usled njegove devijacije i ona se naziva septoplastika. Uzroci devijacija mogu biti različiti, a ovaj problem prepoznaćete po otežanom disanju, zapušenosti nosa, krvarenju iz nosa, čestim upalama sinusa, vrtoglavicama, glavobolji,... Septoplastikom se uklanjaju deformisani delovi nosne pregrade odnosno septum se postavlja u ispravan položaj, a ova operacija može se raditi samostalno ili zajedno sa estetskom korekcijom nosa koja se naziva korektivna rinoplastika. Iskustva i efekti u ovom slučaju u najvećoj meri zavise od stručnosti i iskustva hirurga.

Takođe, bitan je i lični osećaj odnosno poverenje u to da će odabrana klinika za estetsku hirurgiju moći da ispuni vaša očekivanja. S obzirom da je promena veličine i oblika nosa radi lepšeg doživljaja svog izgleda cilj operacije kakva je rinoplastika, iskustva i zadovoljstvo pacijenata su od presudnog značaja za reputaciju klinike. O našoj stručnosti i radu govore mnogi pozitivni rezultati - više informacija o nama, kao i savete potražite putem telefona odnosno na konsultacijama gde ćemo vas upoznati i sa samom pripremom, tokom i procesom operacije.

Rinoplastikom se može korigovati asimetrija nosa, predug ili preširok, kratak ili uzak nos, izražen greben tj. grba nosa, promeniti položaj vrha nosa i slične promene, ali ipak - budite realni u svojim željama i očekivanjima. Zajedničkim snagama doći ćemo do idealnog oblika vašeg nosa, što je jedan od glavnih delova pripreme za operaciju.

Kada budete razgovarali sa hirurgom, budite iskreni u tome zašto želite da operišete nos i šta želite time postići. Nakon razgovora i kompletnog pregleda biće jasno da li ste dobar kandidat za operaciju. Ako jeste - pravi se individualan plan korekcije, a dve nedelje pre nego što se izvrši operacija nosa (i 2 nedelje posle) potrebno je da se suzdržavate od alkohola i da ne koristite lekove koji razređuju krv i utiču na zgrušavanje, jer sve ovo može negativno uticati na sam proces operacije i kasnije oporavak.

Operativna tehnika i trajanje procedure

Kada je u pitanju klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić, kod nas se operacija obavlja putem rezova koji se prave unutar ili ispod nozdrva, prema tome neće biti vidljivih spoljašnjih ožiljaka ili će on biti skoro neprimetan. Sam tok operacije sastoji se od promene položaja i oblika hrskavice i kostiju. Operacija nosa obavlja se najčešće u opštoj anesteziji, a postupak može da traje od 45 minuta do 2 sata, u zavisnosti od stepena težine i komplikovanosti željene korekcije.

Nakon što se intervencija završi, u nosne šupljine stavljaju se tamponi, a na spoljašnjost nosa kompresivna maska. Sve ovo potrebno je da stoji narednih 7 dana, a do skidanja tampona i maske pacijent diše na usta, spava uzdignutog uzglavlja i jede najpre tečnu hranu. Konci se skidaju nakon 2 nedelje. Za ovo vreme otok na nosu se u najvećoj meri povlači, bola gotovo da nema i mogu se videti prvi efekti do kojih je dovela rinoplastika. Iskustva nakon operacije, ako ste se precizno dogovorili sa hirurgom o izgledu i ispoštovali uputstva i savete, mogu biti samo pozitivna. Ipak, krajnji rezultati operacije biće vidljivi nakon par nedelja, pa budite i strpljivi.

Koji god da je vaš razlog za promenu oblika nosa, klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić tu je da odgovori na vaše zahteve i vaše želje pretvori u stvarnost. Kontaktirajte nas i zakažite konsultacije i pregled.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
  • Kako se radi operacija zatezanja stomaka

    Iako se često vodimo krilaticom da nije sve u fizičkom izgledu, istina je da nepravilnosti na telu često umeju da poruše naše samopouzdanje. Nekada nismo u stanju da kontrolišemo osećaj nezadovoljstva i nemoći da određene stvari prikrijemo. Estetska hirurgija je rešenje kome možete pribeći, ukoliko želite da sebi ispunite dugogodišnju želju i oslobodite se straha od komentara drugih ljudi na račin vašeg izgleda. Iako nije vidljiv problem na prvu ruku, opuštena koža na stomaku može biti prava noćna mora. Bilo da ste smršali, pa je nakon tog procesa ostala koža sa kojom ne znate šta ćete, bilo da ste se sa ovim problemom susreli nakon porođaja – klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić rešiće sve vaše probleme. ... vidi više

  • Najbrži način da se oslobodite viška kilograma

    Postoje mnogi saveti i vežbe za oblikovanje tela, međutim ponekad to nije dovoljno da bismo svoju figuru i izgled doveli do savršenstva. Skidanje sala nije ni malo jednostavna stvar, pogotovo ako se radi o kritičnim regijama kao što su stomak, bedra, bokovi... Otkrijte BodyTite aparat i rešite se viška kilograma brzo i lako.... vidi više

  • Korekcija bora – za mladalački izgled vašeg lica

    Dobar režim brige o koži ključan je u održavanju kože lica zdravom. Uz dobru osnovu, koža lica se može održavati zdravom i mladom različitim neinvazivnim tehnikama. Lifting lica ili zatezanje lica (cena zavisi od metoda i tehnika) skoro je uvek moguće ostvariti uz konsultaciju stručnjaka naše bolnice.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”