Kako se radi rinoplastika – operacija nosa?

Kako se radi rinoplastika – operacija nosa?

Operacija nosa ili stručnije rečeno rinoplastika predstavlja jednu od najčešćih operacija kada je plasticna hirurgija u pitanju, a sprovodi se radi promene položaja, veličine ili oblika nosa, nozdrva iz različitih razloga. Korekcija nosa može biti idealan izbor za osobe koje imaju određene probleme sa disanjem, povrede nosa ili određene nedostatke od rođenja, a takođe se mnogi odlučuju na ovaj korak usled ličnog nezadovoljstva izgledom ovog organa.

Operacija nosa je takođe i jedna od zahtevnijih procedura, jer podrazumeva izrazitu preciznost i stručnost prilikom izvođenja intervencije, kako bi plasticna hirurgija u ovom domenu dala najbolje moguće rezultate odnosno rezultate kakve ste vi i očekivali! Zato hirurzi koji obavljaju ovakve operacije treba da poseduju izuzetne veštine i iskustvo, a osim toga potrebno je i da se usaglase stručna mišljenja sa željama pacijenata.

Ako je plasticna hirurgija vaš izbor odnosno planirate da se podvrgnete proceduri kakva je rinoplastika, dobro razmislite kome ćete pokloniti poverenje! Kada je u pitanju operacija nosa, cena ne treba da bude presudan faktor, jer je korekcija nosa nešto što će uticati na celokupan izgled i lepotu vašeg lica. Informišite se dobro o svemu pre nego što se odlučite na ovaj korak!

Korektivna rinoplastika – šta treba znati i kako se pripremiti za operaciju

Nos dominira srednjom trećinom lica i, ako nije proporcionalan u odnosu na gornju i donju trećinu, privlači veliku pažnju okoline i onemogućava da se ostali delovi lica istaknu i primete. Zato i ne čudi što je operacija nosa jedna od najčešćih. Međutim, korekcija nosa se ne radi samo u estetske svrhe, već i radi poboljšanja funkcionalnosti ukoliko postoje određene devijacije i deformiteti. Da bi se postigli željeni rezultati, u zavisnosti od prvenstvenog izgleda nosa, nekome je potrebno uraditi veće, nekome manje intervencije.

Zahvatom se može izmeniti položaj hrskavice, nosne kosti, vrh nosa, odnosno razmak između nosa i usana, kao i njegova širina, oblik, veličina,... Plasticna hirurgija u ovom smislu priža različite mogućnosti, ali ih je potrebno prilagoditi osobi i obliku lica. Zato je pre svega važno da se konsultujete sa odabranim hirurgom - izložite mu svoje zamisli i želje, a stručni hirurzi će vas dodatno posavetovati o svemu, te ćete zajedničkim snagama doći do najboljeg rešenja.

Nije preporučljivo da se korekcija nosa radi pre 18-e godine, jer tek nakon završetka puberteta nos prestaje da raste i da se menja. Međutim, ukoliko se radi o povredi nosa ili deformitetima – operacija nosa je savršen izbor. Hirurg će se svakako raspitati o istoriji vaše bolesti i terapijama, ispitati vaše opšte zdravlje, analizirati izgled lica i nosa, te na osnovu dobijenih rezultata predložiti individualne mogućnosti, dalje mere i pripreme za operaciju.

Kada je rinoplastika u pitanju, priprema podrazumeva suzdržavanje od pušenja i konzumiranja alkohola, a par nedelja pre i nakon operacije preporučuje se izbegavanje lekova koji zgrušavaju krv, jer sve ovo utiče na oporavak i potencijalne komplikacije i rizike koje svaka operacija nosi.

Korekcija nosa – kako se izvodi operacija?

Korektivna rinoplastika se može izvršiti putem rezova koji se prave unutar nozdrva, ali se u našoj bolnici uglavnom primenjuje otvoreni pristup, što poslednjih godina predstavlja svetski trend u operaciji nosa, a nakon ove operacije može da vam ostane diskretan ožiljak u predelu tkiva između nosa, tzv. kolumeli. Koriste se fini i precizni instrumenti, kako bi se koža nosa odvojila od hrskavice i kosti, te se započinje preoblikovanje u skladu sa prethodno napravljenim planom. Višak kosti i hrskavice se odstranjuje, a ukoliko ih nema dovoljno – hrskavica može da se nadomesti sa drugih delova tela poput ušiju ili dublje unutrašnjosti nosa, dok kost može da se nadoknadi i implantom radi postizanja skladnijeg izgleda lica. Menjanjem položaja i oblika hrskavice i nosne kosti promeniće se izgled vašeg nosa, te ćete nakon određenog vremena imati nos kakav ste oduvek želeli.

Operacija može da traje od 45 minuta do 2 sata, što zavisi od komplikovanosti procedure, a obavlja se u uglavnom u opštoj anesteziji. Nakon operacije se u nozdrve stavljaju tamponi, a na nos se spolja stavlja kompresivna maska – ovo se uklanja nakon otprilike 7 dana.

Do uklanjanja tampona i maske potrebno je da dišete na nos, ležite i spavate na krevetu sa visokim uzglavljem, stavljajte hladne obloge radi smanjenja eventualnih otoka i rizika od krvarenja. Takođe, jedno vreme je potrebno izbegavati preterane fizičke aktivnosti, duvanje nosa, korišćenje naočara za vid i sunce, kao i jako povlačenje odeće preko lica.

Tokom oporavka menjaće se izgled vašeg nosa. Iako je početne rezultate moguće uočiti skoro odmah nakon operacije, prave rezultate videćete posle nekoliko meseci odnosno kada sve zaraste i poprimi konačan izgled!

Operacija nosa – cena

Osim profesionalosti, iskustva i stručnosti hirurga, kao i kredibiliteta bolnice, kada se pomene operacija nosa, cena je nešto što će za mnoge ljude biti odlučujuć faktor. Ukoliko se odlučite za našu bolnicu, budite sigurni da ćete imati vrhunski tretman i uslugu koja se može porediti sa najpoznatijim svetskim klinikama. Kada je u pitanju operacija nosa, cena naše usluge je 2500€, ali je najbolje da nas pozovete i zakažete konsultacije, nakon čega ćemo biti u prilici da vam damo preciznije informacije o celokupnom tretmanu i troškovima.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
  • Uzroci raka dojke - Da li ste vi rizična grupa?

    Oktobar, „ružičasti“ mesec, vreme je godine kada sa svih strana možemo čuti apele i poziva na odgovorno ponašanje svih dama prema sebi i odlazak na redovne preglede kao najboljeg načina u prevenciji raka dojke. Ovaj karcinom je „ozloglašen“ sa razlogom, u pitanju je najčešći oblik tumora kod žena. Srećom, mnoge žene se mogu izboriti sa ovim problemom ukoliko se on na vreme prepozna i tretira. Međutim, koje dame bi trebalo posebno da obrate pažnju na svoje zdravlje i ovaj problem? ... vidi više

  • Kako da znate da li ste kandidat za operaciju nosa

    Simetrija je nešto što se oduvek podrazumevalo kao ključni faktor lepote. Bilo da govorimo o idealnim proporcijama tela, ili o jednakosti obe strane lica, simetrična preciznost je neizostavna. Ono što u najvećoj meri zna da utiče na lepotu lica, nalazi se na njegovoj samoj sredini, i svojom neadekvatnom veličinom ili nepravilnim oblikom može u velikoj meri da pokvari lepotu. Da, govorimo o nosu. Iako je estetika jedan od glavnih razloga zbog koga se ljudi odlučuju za operativno menjanje nosa, postoje i drugi zdravstveni razlozi koji zahtevaju operativni zahvat.... vidi više

  • Hijaluronski fileri – Sve što je potrebno da znaš!

    Ukoliko ste se upustili u pretragu interneta u potrazi za rešenjima protiv znakova starenja kože, velika je šansa da su hijaluronski fileri bili jedan od najčešćih rezultata. Iako je ranije, pa i danas, njihova osnovna uloga bila  korekcija bora i finih linija, zahvaljujući svojoj raznovrsnoj primeni i efikasnosti, fileri su sve popularnija estetska procedura za ispravljanje i poboljšanje kontura lica, povećanje usana i poboljšanje tonusa, teksture i hidriranosti kože. Ono što se podrazumeva pod efektima korišćenja filera i šta se od njih može očekivati svima je manje-više poznato, ali ono što podrazumeva sama procedura jesu često nepoznanica i mesto na kom se može doći do brojnih netačnih i pogrešnih informacija. Zato smo za vas pripremili pregled najčeših pitanja i nedoumica vezanih za ovaj tretman.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”