Kako se radi rinoplastika – operacija nosa?

Kako se radi rinoplastika – operacija nosa?

Operacija nosa ili stručnije rečeno rinoplastika predstavlja jednu od najčešćih operacija kada je plasticna hirurgija u pitanju, a sprovodi se radi promene položaja, veličine ili oblika nosa, nozdrva iz različitih razloga. Korekcija nosa može biti idealan izbor za osobe koje imaju određene probleme sa disanjem, povrede nosa ili određene nedostatke od rođenja, a takođe se mnogi odlučuju na ovaj korak usled ličnog nezadovoljstva izgledom ovog organa.

Operacija nosa je takođe i jedna od zahtevnijih procedura, jer podrazumeva izrazitu preciznost i stručnost prilikom izvođenja intervencije, kako bi plasticna hirurgija u ovom domenu dala najbolje moguće rezultate odnosno rezultate kakve ste vi i očekivali! Zato hirurzi koji obavljaju ovakve operacije treba da poseduju izuzetne veštine i iskustvo, a osim toga potrebno je i da se usaglase stručna mišljenja sa željama pacijenata.

Ako je plasticna hirurgija vaš izbor odnosno planirate da se podvrgnete proceduri kakva je rinoplastika, dobro razmislite kome ćete pokloniti poverenje! Kada je u pitanju operacija nosa, cena ne treba da bude presudan faktor, jer je korekcija nosa nešto što će uticati na celokupan izgled i lepotu vašeg lica. Informišite se dobro o svemu pre nego što se odlučite na ovaj korak!

Korektivna rinoplastika – šta treba znati i kako se pripremiti za operaciju

Nos dominira srednjom trećinom lica i, ako nije proporcionalan u odnosu na gornju i donju trećinu, privlači veliku pažnju okoline i onemogućava da se ostali delovi lica istaknu i primete. Zato i ne čudi što je operacija nosa jedna od najčešćih. Međutim, korekcija nosa se ne radi samo u estetske svrhe, već i radi poboljšanja funkcionalnosti ukoliko postoje određene devijacije i deformiteti. Da bi se postigli željeni rezultati, u zavisnosti od prvenstvenog izgleda nosa, nekome je potrebno uraditi veće, nekome manje intervencije.

Zahvatom se može izmeniti položaj hrskavice, nosne kosti, vrh nosa, odnosno razmak između nosa i usana, kao i njegova širina, oblik, veličina,... Plasticna hirurgija u ovom smislu priža različite mogućnosti, ali ih je potrebno prilagoditi osobi i obliku lica. Zato je pre svega važno da se konsultujete sa odabranim hirurgom - izložite mu svoje zamisli i želje, a stručni hirurzi će vas dodatno posavetovati o svemu, te ćete zajedničkim snagama doći do najboljeg rešenja.

Nije preporučljivo da se korekcija nosa radi pre 18-e godine, jer tek nakon završetka puberteta nos prestaje da raste i da se menja. Međutim, ukoliko se radi o povredi nosa ili deformitetima – operacija nosa je savršen izbor. Hirurg će se svakako raspitati o istoriji vaše bolesti i terapijama, ispitati vaše opšte zdravlje, analizirati izgled lica i nosa, te na osnovu dobijenih rezultata predložiti individualne mogućnosti, dalje mere i pripreme za operaciju.

Kada je rinoplastika u pitanju, priprema podrazumeva suzdržavanje od pušenja i konzumiranja alkohola, a par nedelja pre i nakon operacije preporučuje se izbegavanje lekova koji zgrušavaju krv, jer sve ovo utiče na oporavak i potencijalne komplikacije i rizike koje svaka operacija nosi.

Korekcija nosa – kako se izvodi operacija?

Korektivna rinoplastika se može izvršiti putem rezova koji se prave unutar nozdrva, ali se u našoj bolnici uglavnom primenjuje otvoreni pristup, što poslednjih godina predstavlja svetski trend u operaciji nosa, a nakon ove operacije može da vam ostane diskretan ožiljak u predelu tkiva između nosa, tzv. kolumeli. Koriste se fini i precizni instrumenti, kako bi se koža nosa odvojila od hrskavice i kosti, te se započinje preoblikovanje u skladu sa prethodno napravljenim planom. Višak kosti i hrskavice se odstranjuje, a ukoliko ih nema dovoljno – hrskavica može da se nadomesti sa drugih delova tela poput ušiju ili dublje unutrašnjosti nosa, dok kost može da se nadoknadi i implantom radi postizanja skladnijeg izgleda lica. Menjanjem položaja i oblika hrskavice i nosne kosti promeniće se izgled vašeg nosa, te ćete nakon određenog vremena imati nos kakav ste oduvek želeli.

Operacija može da traje od 45 minuta do 2 sata, što zavisi od komplikovanosti procedure, a obavlja se u uglavnom u opštoj anesteziji. Nakon operacije se u nozdrve stavljaju tamponi, a na nos se spolja stavlja kompresivna maska – ovo se uklanja nakon otprilike 7 dana.

Do uklanjanja tampona i maske potrebno je da dišete na nos, ležite i spavate na krevetu sa visokim uzglavljem, stavljajte hladne obloge radi smanjenja eventualnih otoka i rizika od krvarenja. Takođe, jedno vreme je potrebno izbegavati preterane fizičke aktivnosti, duvanje nosa, korišćenje naočara za vid i sunce, kao i jako povlačenje odeće preko lica.

Tokom oporavka menjaće se izgled vašeg nosa. Iako je početne rezultate moguće uočiti skoro odmah nakon operacije, prave rezultate videćete posle nekoliko meseci odnosno kada sve zaraste i poprimi konačan izgled!

Operacija nosa – cena

Osim profesionalosti, iskustva i stručnosti hirurga, kao i kredibiliteta bolnice, kada se pomene operacija nosa, cena je nešto što će za mnoge ljude biti odlučujuć faktor. Ukoliko se odlučite za našu bolnicu, budite sigurni da ćete imati vrhunski tretman i uslugu koja se može porediti sa najpoznatijim svetskim klinikama. Kada je u pitanju operacija nosa, cena naše usluge je 2500€, ali je najbolje da nas pozovete i zakažete konsultacije, nakon čega ćemo biti u prilici da vam damo preciznije informacije o celokupnom tretmanu i troškovima.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
  • Operacija nosa - sve što ste želeli da znate

    S obzirom da gornjom trećinom lica dominiraju oči, donjom usne i brada, dok na srednjoj trećini lica nos zauzima najznačajnije mesto, te se među prvima uočava, pogotovo ukoliko nije u skladu sa ostatkom lica, ne čudi da je plasticna operacija nosa ili drugim rečima rinoplastika jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. ... vidi više

  • Šta je liposukcija i kome je namenjena?

    Verujemo da ne postoji osoba savršenog tela koja baš ništa ne bi promenila na njemu. Ma koliko da vodimo računa o pravilnoj ishrani, unosu vode u organizam, treniramo da bismo bili u kondiciji i korigovali figuru, okrećemo se i akupunkturi i masažama, koristimo najsavremenije kozmetičke proizvode, ali uvek se nađe taj problematičan deo tela gde se nagomilane masne naslage ne mogu ukloniti prirodnim putem! U tim slučajevima jedina opcija koja nam preostaje jeste estetska hirurgija koja pruža različite tretmane za brzo oblikovanje i zatezanje tela.... vidi više

  • Blefaroplastika - podizanje i zatezanje kapaka

    Da li želite da imate zavodljiv, mladalački pogled pun samopouzdanja? Kažu da su oči ogledalo duše, i da su one prvo što ljudi primete na drugome. Kad smo mladi, sve je lako i jednostavno – uz dobru šminku svaki nedostatak je lako rešiv. Ali šta kad se pojave kesice ispod očiju, kad se kapci spuste, odajući godine na licu? Tada problem rešava blefaroplastika - estetska operacija kapaka i podočnjaka, čiji je cilj njihovo zatezanje i podmlađivanje. Naime, koža kapaka je izrazito tanka, zbog čega oni vrlo lako gube elastičnost.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”