Šta je uzrok nasledne ćelavosti i kako je izlečiti?

Šta je uzrok nasledne ćelavosti i kako je izlečiti?

Proces gubitka kose predstavlja nimalo prijatno iskustvo. Iako svakog dana sa naše glave opadne između 50 i 100 dlaka, drastičniji oblici opadanja dlaka za svakog predstavljaju alarm i razlog za brigu. To je, pre svega, estetski i fizički problem. Međutim, ćelavost u svojim raznim oblicima. pored tragova na glavi, može imati i ozbiljne posledice po samopouzdanje osoba koje se sa njom susreću.

Uzroci gubitka kose mogu biti mnogobrojni, ali najčešći uzrok predstavlja nasledni faktor. Značajan procenat muškaraca se u svom životu susretne sa ovim oblikom alopecije, poznatijeg u medicinskim krugovima kao androgenetska alopecija. Pitanje svih pitanja već godinama je šta ovo stanje izaziva, da li postoje načini da se spreči ili umanje efekti? Za vas smo pripremili sažetak svega što treba da znate na temu nasledne ćelavosti – ali, krenimo od početka!

Šta je androgenetska alopecija?

Stanje za koje smo čuli brojna imena, nasledna ćelavost, zalisci, ženska ćelavost itd. predstavlja najčešći oblik opadanja kose kod muškaraca, ali se može javiti i kod žena. Kao što i ime govore, glavni i osnovni razlog jeste genetika. Može se pojaviti već u ranim dvadesetim, a kod muške populacije u najvećem broju slučajeva završava već u četrdesetim godinama života. Ukoliko niste primetili proređivanje u gustini dlaka na vašoj glavi, sigurni ste. Ali, ako jeste, ne brinite, rešenja postoje!

Kako se prepoznaje nasledna ćelavost?

Može se pojaviti u brojnim oblicima, ali postoji nekoliko zajednički obrazaca u manifestaciji problema. Prvi i osnovni jeste povlačenje linije rasta kose. Kod muškaraca ovo se ogleda kroz proređivanje i povlačenje kose u čeonom i slepoočnom delu glave, gubitak kose na temenu i proces se može nastaviti sve dok se ove zone potpuno ne spoje. Kod žena, početni stadijum se ispoljava u vidu proređene, slabe i tanke kose, a najčeše se javlja posle menopauze. Za mušku populaciju karakteristično je 8 tipova, dok se žene suočavaju sa 3 tipa androgenetske alopecije. Tokom procesa opadanja, kosa koja je i dalje na glavi gubi na svom kvalitetu i dlaka postaje sve tanja, a krajnji rezultat može biti i potpuni gubitak kose u nekim slučajevima kod muškaraca, dok se žene retko suočavaju sa ovako drastičnim posledicama.

Važno je napomenuti da androgenetska alopecija ponekad može i ukazivati i na druge probleme koje možda ne primećujemo kao opadanje kose. Stoga, ukoliko primećujete ovo stanje kod sebe ili nekog drugog, sistematski pregled se nameće kao dobra ideja.

Kada nastaje problem?

Kako bismo razumeli u čemu je srž problema, važno je da znamo kako izgleda normalan ciklus rasta jedne dlake. Svaka vlas na našem telu nalazi se u folikuli, sićušnoj kapsuli zaduženoj za zaštitu korena, pružanje sve potrebne nege svake dlake i pričvršćivanje dlake za samu kožu. Svaka dlaka u folikuli prolazi kroz ciklus rasta koji traje između dve i šest godina. Nakon završenog ciklusa, vlas ulazi u proces mirovanja i kroz nekoliko meseci ispada iz svoje folikule. Potom, upražnjena folikula počinje  sa procesom stvaranja nove dlake u sebi.

Činjenica je da svakodnevno čak 100 dlaka opadne sa naše kose. Međutim, taj broj je zanemarljiv u poređenju sa brojem dlaka koje imamo na našoj glavi. Vreme za uzbunu je onda kada primetimo značajan broj dlaka na jastuku, pod rukom ili pranja kose, a brojni faktori mogu pokrenuti opasnu lančanu reakciju. Zahvaljujući uticaju brojnih spoljašnjih faktora, stresu, nezdravoj ishrani, nedostatku sna, upotrebi različitih lekova i prepara, ali pre svih genetskih predispozicija dlaka u određenim regijama na glavi i porodične istorije bolesti, normalan ciklus rasta kroz koji prolaze vlasi kose može naići na ozbiljne prepreke. Najpre dolazi do značajnog skraćenja životnog ciklusa vlasi, a nakon završetka ciklusa prethodne dlake, dolazi i do sprečavanja folikula u funkciji kreiranje nove dlake na tom mestu, čime se pojavljuje  ćelavost.

Da li je androgenetska alopecija trajna?

Nažalost, kratak odgovor na pitanje da li nasledna ćelavost ostavlja trajna dejstva je da. Međutim, dobra vest je da postoji i trajno rešenje. Dr Colić klinika, sa preko 30 godina iskustva i 20 hiljada zadovoljnih klijenata širom sveta, konstantno širi svoje polje delovanja i radi na pomeranju granica primenom inovativnih hirurških pristupa, prateći u korak svetske trendove. Jedna od takvih metoda jeste i revolucionarna FUE metoda transplatacije kose. Ova najsavremenija, minimalno invanzivna hirurška procedura omogućava presađivanje dlaka sa mesta gde je kosa genetski manje podložna opadanju na mesta gde je ona proređena ili nedostaje. Takođe, kako su ove dlake otpornije na dejstvo faktora koji mogu izazvati opadanje, ne postoji bojazan da će dlake imati istu sudbinu kao i prethodne i ponovo otpasti. Proces je dug, ali u efektima uspešne transplatacije ćete uživati mnogo, mnogo duže!

U nama ćete pronaći profesionalan pristup i stručnost usled višegodišnje primene ove metode, kao i najlakši mogući i, još važnije, trajan način da se rešite ovog problema. Već sad zakažite konsultacije sa našim lekarima i svoj život promenite iz korena!

Za sva dodatna pitanja naš tim vam uvek stoji na raspolaganju!

Povezani tekstovi
  • Brzo i lako do zategnutog i oblikovanog tela - Total Body Lifting

    Niste pazili na svoju kilažu ili ste imali zdravstvenih problema koji su doveli do veće gojaznosti, pa vam je u nekom momentu života postala želja i cilj skidanje sala i mršavljenje? Ispunili ste svoj cilj, ali je ostao veliki višak kože koji ni malo nije zavodljiv i baca senku na vašu novu figuru? Postoji brzo i lako rešenje za ovaj problem – Total Body Lifting ili zatezanje i oblikovanje celog tela!... vidi više

  • Face lifting – podmladjivanje lica najsavremenijim tehnikama

    Proces starenja je neizbežan i sa njim će se svako od nas kad tad susresti – neki čak i pre nego što bi to rekle godine, neki i dosta kasnije tokom života. Na starenje utiču brojni faktori među kojima su ne samo nasledni faktor i prirodne karakteristike kože, već i sam stil i način života, boravak u zagađenim sredinama, izloženost suncu i drugim spoljašnjim uticajima... Organ koji je najpodložniji promeni usled svih ovih faktora jeste koža, a posebno je na udaru koža lica i vrata, te su na njoj tragovi života i vremena najprimetniji. ... vidi više

  • Balon za mršavljenje – gubljenje kilograma bez operacije

    Gojaznost se najčešće javlja kod osoba koje nemaju dovoljno fizičke aktivnosti, a s druge strane imaju naviku za prekomernim konzumiranjem hrane, mada se sa gojaznošću susreću i osobe koje imaju hormonske poremećaje i poremećaje metabolizma usled gomilanja masnih naslaga u potkožnom tkivu i oko unutrašnjih organa. Ovi poremećaji dovode čak i do ogromne prekomerne težine, te je kod umereno i veoma gojaznih pacijenata neophodno sprovesti terapiju za lečenje gojaznosti.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”