Šta je uzrok nasledne ćelavosti i kako je izlečiti?

Šta je uzrok nasledne ćelavosti i kako je izlečiti?

Proces gubitka kose predstavlja nimalo prijatno iskustvo. Iako svakog dana sa naše glave opadne između 50 i 100 dlaka, drastičniji oblici opadanja dlaka za svakog predstavljaju alarm i razlog za brigu. To je, pre svega, estetski i fizički problem. Međutim, ćelavost u svojim raznim oblicima. pored tragova na glavi, može imati i ozbiljne posledice po samopouzdanje osoba koje se sa njom susreću.

Uzroci gubitka kose mogu biti mnogobrojni, ali najčešći uzrok predstavlja nasledni faktor. Značajan procenat muškaraca se u svom životu susretne sa ovim oblikom alopecije, poznatijeg u medicinskim krugovima kao androgenetska alopecija. Pitanje svih pitanja već godinama je šta ovo stanje izaziva, da li postoje načini da se spreči ili umanje efekti? Za vas smo pripremili sažetak svega što treba da znate na temu nasledne ćelavosti – ali, krenimo od početka!

Šta je androgenetska alopecija?

Stanje za koje smo čuli brojna imena, nasledna ćelavost, zalisci, ženska ćelavost itd. predstavlja najčešći oblik opadanja kose kod muškaraca, ali se može javiti i kod žena. Kao što i ime govore, glavni i osnovni razlog jeste genetika. Može se pojaviti već u ranim dvadesetim, a kod muške populacije u najvećem broju slučajeva završava već u četrdesetim godinama života. Ukoliko niste primetili proređivanje u gustini dlaka na vašoj glavi, sigurni ste. Ali, ako jeste, ne brinite, rešenja postoje!

Kako se prepoznaje nasledna ćelavost?

Može se pojaviti u brojnim oblicima, ali postoji nekoliko zajednički obrazaca u manifestaciji problema. Prvi i osnovni jeste povlačenje linije rasta kose. Kod muškaraca ovo se ogleda kroz proređivanje i povlačenje kose u čeonom i slepoočnom delu glave, gubitak kose na temenu i proces se može nastaviti sve dok se ove zone potpuno ne spoje. Kod žena, početni stadijum se ispoljava u vidu proređene, slabe i tanke kose, a najčeše se javlja posle menopauze. Za mušku populaciju karakteristično je 8 tipova, dok se žene suočavaju sa 3 tipa androgenetske alopecije. Tokom procesa opadanja, kosa koja je i dalje na glavi gubi na svom kvalitetu i dlaka postaje sve tanja, a krajnji rezultat može biti i potpuni gubitak kose u nekim slučajevima kod muškaraca, dok se žene retko suočavaju sa ovako drastičnim posledicama.

Važno je napomenuti da androgenetska alopecija ponekad može i ukazivati i na druge probleme koje možda ne primećujemo kao opadanje kose. Stoga, ukoliko primećujete ovo stanje kod sebe ili nekog drugog, sistematski pregled se nameće kao dobra ideja.

Kada nastaje problem?

Kako bismo razumeli u čemu je srž problema, važno je da znamo kako izgleda normalan ciklus rasta jedne dlake. Svaka vlas na našem telu nalazi se u folikuli, sićušnoj kapsuli zaduženoj za zaštitu korena, pružanje sve potrebne nege svake dlake i pričvršćivanje dlake za samu kožu. Svaka dlaka u folikuli prolazi kroz ciklus rasta koji traje između dve i šest godina. Nakon završenog ciklusa, vlas ulazi u proces mirovanja i kroz nekoliko meseci ispada iz svoje folikule. Potom, upražnjena folikula počinje  sa procesom stvaranja nove dlake u sebi.

Činjenica je da svakodnevno čak 100 dlaka opadne sa naše kose. Međutim, taj broj je zanemarljiv u poređenju sa brojem dlaka koje imamo na našoj glavi. Vreme za uzbunu je onda kada primetimo značajan broj dlaka na jastuku, pod rukom ili pranja kose, a brojni faktori mogu pokrenuti opasnu lančanu reakciju. Zahvaljujući uticaju brojnih spoljašnjih faktora, stresu, nezdravoj ishrani, nedostatku sna, upotrebi različitih lekova i prepara, ali pre svih genetskih predispozicija dlaka u određenim regijama na glavi i porodične istorije bolesti, normalan ciklus rasta kroz koji prolaze vlasi kose može naići na ozbiljne prepreke. Najpre dolazi do značajnog skraćenja životnog ciklusa vlasi, a nakon završetka ciklusa prethodne dlake, dolazi i do sprečavanja folikula u funkciji kreiranje nove dlake na tom mestu, čime se pojavljuje  ćelavost.

Da li je androgenetska alopecija trajna?

Nažalost, kratak odgovor na pitanje da li nasledna ćelavost ostavlja trajna dejstva je da. Međutim, dobra vest je da postoji i trajno rešenje. Dr Colić klinika, sa preko 30 godina iskustva i 20 hiljada zadovoljnih klijenata širom sveta, konstantno širi svoje polje delovanja i radi na pomeranju granica primenom inovativnih hirurških pristupa, prateći u korak svetske trendove. Jedna od takvih metoda jeste i revolucionarna FUE metoda transplatacije kose. Ova najsavremenija, minimalno invanzivna hirurška procedura omogućava presađivanje dlaka sa mesta gde je kosa genetski manje podložna opadanju na mesta gde je ona proređena ili nedostaje. Takođe, kako su ove dlake otpornije na dejstvo faktora koji mogu izazvati opadanje, ne postoji bojazan da će dlake imati istu sudbinu kao i prethodne i ponovo otpasti. Proces je dug, ali u efektima uspešne transplatacije ćete uživati mnogo, mnogo duže!

U nama ćete pronaći profesionalan pristup i stručnost usled višegodišnje primene ove metode, kao i najlakši mogući i, još važnije, trajan način da se rešite ovog problema. Već sad zakažite konsultacije sa našim lekarima i svoj život promenite iz korena!

Za sva dodatna pitanja naš tim vam uvek stoji na raspolaganju!

Povezani tekstovi
  • Spušteni kapci – brzo i lako rešenje

    Estetska hirurgija koja se obavlja na različitim delovima lica je važan segment u okviru plastične hirurgije, jer ovakvim operacijama možemo svoj izgled znatno da ulepšamo, podmladimo, te otklonimo brzo, efikasno i lako znakove starenja kao što su bore i spusteni kapci, kao i asimetričnosti, nepravilnosti i sve drugo što smatramo za nedostatke na sopstvenom licu!... vidi više

  • Kako se radi transplantacija kose

    Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. ... vidi više

  • Blefaroplastika - podizanje i zatezanje kapaka

    Da li želite da imate zavodljiv, mladalački pogled pun samopouzdanja? Kažu da su oči ogledalo duše, i da su one prvo što ljudi primete na drugome. Kad smo mladi, sve je lako i jednostavno – uz dobru šminku svaki nedostatak je lako rešiv. Ali šta kad se pojave kesice ispod očiju, kad se kapci spuste, odajući godine na licu? Tada problem rešava blefaroplastika - estetska operacija kapaka i podočnjaka, čiji je cilj njihovo zatezanje i podmlađivanje. Naime, koža kapaka je izrazito tanka, zbog čega oni vrlo lako gube elastičnost.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”