Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. On takođe može biti reverzibilan, ali ponekad je ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa. Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

Da li ste se ikada zapitali ko je prvi došao na ideju da kosu sa jednog dela vlasištva presadi na drugi? U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasištva na drugi deo. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose. Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela. Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a sve savremenijim metodama koje se koriste estetska hirurgija se danas nalazi na vrhuncu u ovoj oblasti.

Kako se radi transplantacija kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje najčešće nastaje kao genetski faktor. Alopecija se razlikuje od zavisnosti od rasprostranjenosti i lokalizacije gubitka dlake i može biti takođe uzročena raznim faktorima poput hormonskih poremećaja, dijabetesa, gljivičnih infekcija i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose. Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose možete lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose.

Današnja transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode. Postupak se izvodi specijalno dizajniranim nožem koji obuhvata folikularnu jedinicu odvajajući je od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku. Transplantacija kose radi se u više faza i može potrajati nekoliko sati. Nakon izvršenja tretmana potrebno je pridržavati se saveta kako bi sam proces bio što uspešniji.

Proces oporavka

Kada je sama transplantacija kose u pitanju veoma je bitno da za ovu metodu birate stručnjake. Dobra klinika za estetsku hirurgiju u kojoj ćete saznati sve korake i savete stručnih lekara odličan je korak kako bi vaša faza oporavka nakon transplantacije bila što kraća. Postoperativna nega takođe podrazumeva i to da se strogo držite saveta lekara i pijete medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana. Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka i pritiskom na davajuću regiju. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnutost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka. Nakon intervencije prvi dan obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci nakon intervencije primetiće te konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Cena kao bitan faktor

Kada je u pitanju presađivanje kose, cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je za presađivanje kose cena malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se samom transplantacijom menja ne samo vaš lični opis već i kvalitet života. Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup i stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
  • Operacija nosa - sve što ste želeli da znate

    S obzirom da gornjom trećinom lica dominiraju oči, donjom usne i brada, dok na srednjoj trećini lica nos zauzima najznačajnije mesto, te se među prvima uočava, pogotovo ukoliko nije u skladu sa ostatkom lica, ne čudi da je plasticna operacija nosa ili drugim rečima rinoplastika jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. ... vidi više

  • Transplantacija kose kao eliksir mladosti

    Gubitak kose je estetski problem koji često pogađa muškarce i žene srednjih godina. Na žalost, postoje studije koje pokazuju da se prag godina, kada je u pitanju gubiak kose, u poslednjim decenijama sve više približava takozvanom mladelačkom dobu. ako sve češće viđamo momke koji su tek zakoračili u treću deceniju, a već imaju izraziti problem sa gubitkom kose. Srećom, i u ovakvim slučajevima estetska hirurgija nudi rešenje. Jedno koje se nameće kao najdominantnije i najučinkovitije jeste presadjivanje kose.... vidi više

  • Promene na dojci – Šta su razlozi za uzbunu?

    Zahvaljujući brojnim kampanjama, podizanju svesti i edukaciji žena o značaju prevencije raka dojke, svake godine sve više dama odlazi na redovne kontrole, ali i samostalno obavlja preglede kako bi se na vreme primetile eventualne promene na dojkama kojih ranije možda nije bilo. Ipak, postoji i veliki broj promena koje ne moraju biti zloćudne jer sa godinama se celo telo menja, pa tako i dojke. Napipati čvorić na dojci nikada nije prijatno iskustvo i često može asocirati na strašne misli i prognoze. Zato je važno da svaka dama zna koje su to promene posledica prirodnih procesa organizma, starenja tela a koje predstavljaju alarm za posetu lekaru.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”