Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru.

Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate, nema potrebe za panikom.

 

Zašto opada kosa?

Gubitak kose može biti rezultat slabog zdravlja, nezdrave ishrane, kao i lošeg načina života i stresa.

Uzroci mogu biti hormonski (trudnoća, menopauza, poremećaj rada štitne žlezde), medicinski (autoimune bolesti, bolesti kože glave), zatim fizičke i emocionalne traume, nedostatak hranljivih materija u telu (npr. anemija), primena nekih terapija (kod onkoloških pacijenata).

Gubitak kose ume da bude ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa koje su genetski uslovljene.

Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

 

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasišta na drugi. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose.

Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela.

Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a vremenom se počinju uvoditi sve savremenije metode kako je estetska hirurgija napredovala.

 

Koji su uslovi za transplantaciju kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje ne izgleda isto kod svih. Razlike se ogledaju u rasprostranjenosti, lokalizaciji i intenziteta gubitka dlake.

Najčešće nastaje pod uticajem genetskih faktora, ali i faktora kao što su hormonski poremećaj, dijabetes, gljivične infekcije i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose.

Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose može se lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose. Najbolje je da se konsultujete sa stručnim licem koje će umeti da proceni da li ispunjavate uslove za ovu intervenciju.

 

Kako izgleda metoda transplantacija kose?

Transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode.


Ona se izvodi u tri faze:

 • Vađenje transplantata - Posebno dizajniranim nožem obuhvata se folikularna jedinica i odvaja od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku.
 • Pravljenje rupica mikrosečivom u koje će transplantati kasnije biti presađeni.
 • Usađivanje grafta u svaku pojedinačnu rupicu i to pod određenim uglom i dubinom.

Sam postupak obično traje nekoliko sati u zavisnosti od veličine područja koje se tretira.
Transplantacija kose Fue metodom ostavlja minimalne, jedva primetne ožiljke. Rezultat intervencije je trajan i njom se postiže ono što svaki pacijent želi – prirodan izgled.

 

Da li je bolna transplantacija kose?

S obzirom da se ipak radi o hirurškoj intervenciji, za očekivati je da osetite mali bol, kako na mestu sa kojeg se uzimaju dlake, tako i na onom gde se presađuju. Nakon same operacije moguć je i blagi otok, ali on bi trebalo da nestane u roku od nekoliko dana. Doktor će prepisati odgovarajuće analgetike, tako da će celo iskustvo biti manje neprijatno. Naglašavamo da je osećaj bola individualan, te neke osobe umesto bola dožive samo malu nelagodu tokom i nakon intervencije.

 

Oporavak posle transplantacije kose

Postoperativna nega podrazumeva strogo pridržavanje saveta lekara i uzimanje medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana.

Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnulost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka.

Dan nakon intervencije obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci kasnije primetićete konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Izborom najbolje klinike za transplantaciju kose osiguraćete da faza oporavka nakon transplantacije bude što kraća.

 

Koliko košta transplantacija kose?

Cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora pri donošenju odluke da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je cena presađivanja kose malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se radi o dugoročnoj investiciji koja će promeniti ne samo vaš lični opis, već i kvalitet života.

Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup, stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
 • Hijaluronski fileri – Sve što je potrebno da znaš!

  Ukoliko ste se upustili u pretragu interneta u potrazi za rešenjima protiv znakova starenja kože, velika je šansa da su hijaluronski fileri bili jedan od najčešćih rezultata. Iako je ranije, pa i danas, njihova osnovna uloga bila  korekcija bora i finih linija, zahvaljujući svojoj raznovrsnoj primeni i efikasnosti, fileri su sve popularnija estetska procedura za ispravljanje i poboljšanje kontura lica, povećanje usana i poboljšanje tonusa, teksture i hidriranosti kože. Ono što se podrazumeva pod efektima korišćenja filera i šta se od njih može očekivati svima je manje-više poznato, ali ono što podrazumeva sama procedura jesu često nepoznanica i mesto na kom se može doći do brojnih netačnih i pogrešnih informacija. Zato smo za vas pripremili pregled najčeših pitanja i nedoumica vezanih za ovaj tretman.... vidi više

 • Operacija ušiju – Vaš novi izgled za jedan dan!

  Svi znamo da naše uši imaju vrlo važnu ulogu u funkcionisanju našeg tela – pored činjenice da zahvaljujući njima čujemo, uši su, takođe, odgovorne i za naš osećaj ravnoteže i stabilnosti. Ipak, za ogroman broj ljudi, uši su vrlo važne i za to kako vide svoj izgled. Uši nam najčešće na prvi pogled neće zapasti za oko. Ukoliko su uobičajene veličine i oblika neće privlačiti pogled. Međutim, svako odstupanje od „normalnog“, uši će izbaciti u prvi plan! Zato je operacija ušiju, koja možda nije prva asocijacija na estetsku hirurgiju, poput uvećanja grudi ili korekcija nosa, jedna od najpopularnijih procedura u svetu i kod nas.... vidi više

 • Asimetrija dojki – Kako je korigovati?

  Da li vam se samo učinilo? Ukoliko vam je pogled na vaše grudi u ogledalu otkrio vidnu razliku u njihovoj veličini - u pitanju nije nikakva optička iluzija. Asimetrija dojki je vrlo česta pojava koju mnoge žene nekada čak ni ne primete godinama.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”