Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru.

Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate, nema potrebe za panikom.

 

Zašto opada kosa?

Gubitak kose može biti rezultat slabog zdravlja, nezdrave ishrane, kao i lošeg načina života i stresa.

Uzroci mogu biti hormonski (trudnoća, menopauza, poremećaj rada štitne žlezde), medicinski (autoimune bolesti, bolesti kože glave), zatim fizičke i emocionalne traume, nedostatak hranljivih materija u telu (npr. anemija), primena nekih terapija (kod onkoloških pacijenata).

Gubitak kose ume da bude ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa koje su genetski uslovljene.

Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

 

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasišta na drugi. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose.

Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela.

Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a vremenom se počinju uvoditi sve savremenije metode kako je estetska hirurgija napredovala.

 

Koji su uslovi za transplantaciju kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje ne izgleda isto kod svih. Razlike se ogledaju u rasprostranjenosti, lokalizaciji i intenziteta gubitka dlake.

Najčešće nastaje pod uticajem genetskih faktora, ali i faktora kao što su hormonski poremećaj, dijabetes, gljivične infekcije i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose.

Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose može se lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose. Najbolje je da se konsultujete sa stručnim licem koje će umeti da proceni da li ispunjavate uslove za ovu intervenciju.

 

Kako izgleda metoda transplantacija kose?

Transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode.


Ona se izvodi u tri faze:

 • Vađenje transplantata - Posebno dizajniranim nožem obuhvata se folikularna jedinica i odvaja od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku.
 • Pravljenje rupica mikrosečivom u koje će transplantati kasnije biti presađeni.
 • Usađivanje grafta u svaku pojedinačnu rupicu i to pod određenim uglom i dubinom.

Sam postupak obično traje nekoliko sati u zavisnosti od veličine područja koje se tretira.
Transplantacija kose Fue metodom ostavlja minimalne, jedva primetne ožiljke. Rezultat intervencije je trajan i njom se postiže ono što svaki pacijent želi – prirodan izgled.

 

Da li je bolna transplantacija kose?

S obzirom da se ipak radi o hirurškoj intervenciji, za očekivati je da osetite mali bol, kako na mestu sa kojeg se uzimaju dlake, tako i na onom gde se presađuju. Nakon same operacije moguć je i blagi otok, ali on bi trebalo da nestane u roku od nekoliko dana. Doktor će prepisati odgovarajuće analgetike, tako da će celo iskustvo biti manje neprijatno. Naglašavamo da je osećaj bola individualan, te neke osobe umesto bola dožive samo malu nelagodu tokom i nakon intervencije.

 

Oporavak posle transplantacije kose

Postoperativna nega podrazumeva strogo pridržavanje saveta lekara i uzimanje medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana.

Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnulost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka.

Dan nakon intervencije obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci kasnije primetićete konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Izborom najbolje klinike za transplantaciju kose osiguraćete da faza oporavka nakon transplantacije bude što kraća.

 

Koliko košta transplantacija kose?

Cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora pri donošenju odluke da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je cena presađivanja kose malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se radi o dugoročnoj investiciji koja će promeniti ne samo vaš lični opis, već i kvalitet života.

Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup, stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
 • Dr Colić - uvek korak ispred svih! 

  Bolnica Colić privatna klinika za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju osnovana je 1989. godine, kao prva zdravstvena ustanova ovog tipa u zemlji. Međutim, biti prvi svoje vrste u nekoj oblasti, nije rezervacija za mesto na vrhu. Za tu poziciju neophodno je vredno raditi, uložiti više od svog maksimuma kako bi se najpre dostigla, a potom svojim iskustvom, kvalitetom i zalaganjem garantovala  svoja reputacija i titula najboljeg. Vodilje u ovom nastojanju jesu ključne vrednosti naše ustanove kojih se pridržavamo od samog starta, nastavljajući tradiciju odanosti lepoti i očuvanju zdravlja, čak i nakon više od 3 decenije rada.... vidi više

 • BodyTite aparat - vaš saveznik do savršenog tela

  Višak kilograma često zna da nam predstavlja problem, bilo da je reč o naslednom faktoru, godinama ili manjku fizičke aktivnosti. Zato danas oblikovanje tela predstavlja jedan od najvažnijih segmenata kada je reč o lepoti. I dok su tretmani za mršavljenje danas brojni i ne manje uspešni, estetska hirurgija otišla je korak dalje nudeći nam revolucionarno rešenje uz koje nećemo morati da se u potpunosti odreknemo svih zadovoljstava. Otkrijte BodyTite aparat i saznajte kako vas može odvesti putem do savršenog tela koje ste oduvek želeli.... vidi više

 • Promene na dojci – Šta su razlozi za uzbunu?

  Zahvaljujući brojnim kampanjama, podizanju svesti i edukaciji žena o značaju prevencije raka dojke, svake godine sve više dama odlazi na redovne kontrole, ali i samostalno obavlja preglede kako bi se na vreme primetile eventualne promene na dojkama kojih ranije možda nije bilo.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”