Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. On takođe može biti reverzibilan, ali ponekad je ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa. Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

Da li ste se ikada zapitali ko je prvi došao na ideju da kosu sa jednog dela vlasištva presadi na drugi? U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasištva na drugi deo. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose. Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela. Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a sve savremenijim metodama koje se koriste estetska hirurgija se danas nalazi na vrhuncu u ovoj oblasti.

Kako se radi transplantacija kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje najčešće nastaje kao genetski faktor. Alopecija se razlikuje od zavisnosti od rasprostranjenosti i lokalizacije gubitka dlake i može biti takođe uzročena raznim faktorima poput hormonskih poremećaja, dijabetesa, gljivičnih infekcija i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose. Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose možete lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose.

Današnja transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode. Postupak se izvodi specijalno dizajniranim nožem koji obuhvata folikularnu jedinicu odvajajući je od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku. Transplantacija kose radi se u više faza i može potrajati nekoliko sati. Nakon izvršenja tretmana potrebno je pridržavati se saveta kako bi sam proces bio što uspešniji.

Proces oporavka

Kada je sama transplantacija kose u pitanju veoma je bitno da za ovu metodu birate stručnjake. Dobra klinika za estetsku hirurgiju u kojoj ćete saznati sve korake i savete stručnih lekara odličan je korak kako bi vaša faza oporavka nakon transplantacije bila što kraća. Postoperativna nega takođe podrazumeva i to da se strogo držite saveta lekara i pijete medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana. Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka i pritiskom na davajuću regiju. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnutost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka. Nakon intervencije prvi dan obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci nakon intervencije primetiće te konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Cena kao bitan faktor

Kada je u pitanju presađivanje kose, cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je za presađivanje kose cena malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se samom transplantacijom menja ne samo vaš lični opis već i kvalitet života. Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup i stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
  • Uzroci raka dojke - Da li ste vi rizična grupa?

    Oktobar, „ružičasti“ mesec, vreme je godine kada sa svih strana možemo čuti apele i poziva na odgovorno ponašanje svih dama prema sebi i odlazak na redovne preglede kao najboljeg načina u prevenciji raka dojke. Ovaj karcinom je „ozloglašen“ sa razlogom, u pitanju je najčešći oblik tumora kod žena. Srećom, mnoge žene se mogu izboriti sa ovim problemom ukoliko se on na vreme prepozna i tretira. Međutim, koje dame bi trebalo posebno da obrate pažnju na svoje zdravlje i ovaj problem? ... vidi više

  • Top 5 mitova o plastičnoj hirurgiji!

    Mnogi klišei i stereotipi su neodvojivi od, na prvi pogled, glamuroznog sveta plastične hirurgije. Zapravo, radi se o grani medicine, kao i svakoj drugoj, u kojoj stručnjaci, umešni hirurzi i lekari pružaju raznovrsna rešenja za sve delove tela, od glave do pete. U doba savremene tehnologije i interneta, deluje da nam je sve na dohvat ruke. Ipak, neretko možemo naići na netačne informacije iz kojih slede pogrešni zaključci. A kada je reč o plastičnoj vrlo je lako doći u zabludu. Baš iz tog razloga, bolnica Colić, posvećena pružanju samo tačnih i proverenih informacija svojim pacijentima, kreirala je pregled najpopularnijih mitova vezanih za naše polje ekspertize i niz činjenica koji jednom za svagda treba da razbiju iluzije vezane za plastičnu hirurgiju.... vidi više

  • Dr Colić - uvek korak ispred svih! 

    Bolnica Colić privatna klinika za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju osnovana je 1989. godine, kao prva zdravstvena ustanova ovog tipa u zemlji. Međutim, biti prvi svoje vrste u nekoj oblasti, nije rezervacija za mesto na vrhu. Za tu poziciju neophodno je vredno raditi, uložiti više od svog maksimuma kako bi se najpre dostigla, a potom svojim iskustvom, kvalitetom i zalaganjem garantovala  svoja reputacija i titula najboljeg. Vodilje u ovom nastojanju jesu ključne vrednosti naše ustanove kojih se pridržavamo od samog starta, nastavljajući tradiciju odanosti lepoti i očuvanju zdravlja, čak i nakon više od 3 decenije rada.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”