Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. On takođe može biti reverzibilan, ali ponekad je ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa. Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

Da li ste se ikada zapitali ko je prvi došao na ideju da kosu sa jednog dela vlasištva presadi na drugi? U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasištva na drugi deo. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose. Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela. Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a sve savremenijim metodama koje se koriste estetska hirurgija se danas nalazi na vrhuncu u ovoj oblasti.

Kako se radi transplantacija kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje najčešće nastaje kao genetski faktor. Alopecija se razlikuje od zavisnosti od rasprostranjenosti i lokalizacije gubitka dlake i može biti takođe uzročena raznim faktorima poput hormonskih poremećaja, dijabetesa, gljivičnih infekcija i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose. Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose možete lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose.

Današnja transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode. Postupak se izvodi specijalno dizajniranim nožem koji obuhvata folikularnu jedinicu odvajajući je od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku. Transplantacija kose radi se u više faza i može potrajati nekoliko sati. Nakon izvršenja tretmana potrebno je pridržavati se saveta kako bi sam proces bio što uspešniji.

Proces oporavka

Kada je sama transplantacija kose u pitanju veoma je bitno da za ovu metodu birate stručnjake. Dobra klinika za estetsku hirurgiju u kojoj ćete saznati sve korake i savete stručnih lekara odličan je korak kako bi vaša faza oporavka nakon transplantacije bila što kraća. Postoperativna nega takođe podrazumeva i to da se strogo držite saveta lekara i pijete medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana. Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka i pritiskom na davajuću regiju. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnutost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka. Nakon intervencije prvi dan obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci nakon intervencije primetiće te konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Cena kao bitan faktor

Kada je u pitanju presađivanje kose, cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je za presađivanje kose cena malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se samom transplantacijom menja ne samo vaš lični opis već i kvalitet života. Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup i stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
  • Spremni za leto – oblikovanje tela uz BodyTite aparat

    Zima je godišnje doba kada se najmanje krećemo i najviše opustimo u pogledu kilaže, jer tu je debela, topla i dugačka odeća koja može da zakamuflira različite delove tela. Naša koža tada nije toliko izložena tuđim pogledima, pa i ne marimo mnogo za celulit i koji kilogram viška. Ipak, leto nam se približava, pa ukoliko želite da vaše telo bude zategnuto i izgleda fantastično u kupaćem i na plaži, krajnje je vreme da se posvetite izgledu i razmislite koji način za oblikovanje tela je vama najprihvatljiviji.... vidi više

  • Operacija nosa – tok i procedura

    Na to da li ćete imati skladne proporcije lica umnogome utiče položaj, veličina i oblik vašeg nosa. On zauzima srednju trećinu lica, izbačen je i samim tim privlači najviše pažnje, pa ukoliko nije u harmoniji sa ostatkom lica – može kod osoba da izazove nesigurnost, osećaj neprijatnosti, pa i narušeno mentalno zdravlje. Ovo je prvi i veoma čest razlog da potražite savet klinika za estetsku hirurgiju u pogledu toga šta možete učiniti da vaš izgled dobije drugačiji opis. Osim estetskog momenta, prilikom odluke da li je operacija nosa pogodan korak za vas, veliku ulogu igra i funkcionalnost nosa odnosno da li imate probleme sa disanjem i da li su eventualne povrede tokom odrastanja uticale i na njegovu osnovnu ulogu.... vidi više

  • Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

    Operacija grudi u njenim različitim oblicima i svrhama predstavlja jednu od najčešćih operativnih zahvata kada su usluge klinika za estetsku hirurgiju u pitanju. Iako je za većinu ljudi povecanje grudi implantatima prva asocijacija kada se pomene operacija grudi, to svakako nije jedina korekcija koja u ovom smislu spada pod domen klinika za estetsku hirurgiju. Operacija grudi može da se radi i u svrhu redukcije ili rekonstrukcije nakon mastektomije, zatim smanjivanja grudi, korekcije asimetrije dojki, a tu je i podizanje grudi. Operacija grudi takođe se izvodi i kod muškaraca koji zbog uvećanog masnog ili žlezdanog tkiva žele da smanje svoje dojke, što je poznato pod nazivom ginekomastija.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”