Kako se radi transplantacija kose

Kako se radi transplantacija kose

Kosa predstavlja centar i simbol ljudske lepote. Razmislite samo o tome koliko vaš savršen stajling nekada nije dovoljan ukoliko uz to nemate i idealnu frizuru. Čak i kada ne obraćamo toliko pažnje, mi svakodnevno provodimo mnogo vremena ispred ogledala češljajući svoju kosu ili nameštajući frizuru. Međutim, u životu svakoga od nas može se desiti period kada kosa počne da opada. Ukoliko spadate u red onih koji sve češće primećuju vlasi svoje kose svuda po kući ili osećate da vam kosa opada dok je češljate nema potrebe za panikom. Gubitak kose može biti rezultat lošeg zdravlja, loše ishrane, kao i lošeg načina života i stresa. On takođe može biti reverzibilan, ali ponekad je ireverzibilan zbog poremećaja poput ćelavosti muškog tipa ili ćelavosti ženskog tipa. Iako vam ova činjenica na prvi pogled deluje zastrašujuće, presađivanje kose postalo je jedna od osnovnih metoda kada je estetska hirurgija u pitanju. Pre nego što započnemo priču o samoj transplantaciji i osvrnemo se na presađivanje kose, vratimo se na početak odakle je sve krenulo.

Ko je prvi uradio presađivanje kose?

Da li ste se ikada zapitali ko je prvi došao na ideju da kosu sa jednog dela vlasištva presadi na drugi? U vreme kada estetska hirurgija nije bila naročito popularna, na ovaj korak prvi su se otisnuli Nemci i Japanci i to, sada već davne 1882.godine u Bavarskoj. Student medicine pod vođstvom svog mentora, profesora Doma Ungera, presadio je uspešno kosu sa jednog dela vlasištva na drugi deo. Profesor Unger bio je optimističan i naveo da će ćelavost biti prošlost, a budućnost presađivanje kose. Cena ovog eksperimenta bila je skupa, ali se nije mogla meriti sa uspešnošću. Ipak, u vreme industrijske revolucije kada se više ulagalo u mašine, a manje u ljude ova ideja nije u potpunosti zaživela. Pedesetih godina u SAD-u ideja o transplantaciji kose ponovo je zaživela, a sve savremenijim metodama koje se koriste estetska hirurgija se danas nalazi na vrhuncu u ovoj oblasti.

Kako se radi transplantacija kose?

Transplantacija kose preporučuje se kod alopecije, odnosno jakog i intenzivnog opadanja kose koje najčešće nastaje kao genetski faktor. Alopecija se razlikuje od zavisnosti od rasprostranjenosti i lokalizacije gubitka dlake i može biti takođe uzročena raznim faktorima poput hormonskih poremećaja, dijabetesa, gljivičnih infekcija i anemije. Transplantacija kose jeste jedino trajno rešenje za alopeciju, ali ne zahteva svako opadanje i presađivanje kose. Na osnovu nekoliko stadijuma opadanja kose možete lako zaključiti da li ste kandidat za transplantaciju kose.

Današnja transplantacija kose vrši se uz pomoć najsavremenije FUE metode. Postupak se izvodi specijalno dizajniranim nožem koji obuhvata folikularnu jedinicu odvajajući je od okolnog tkiva, nakon čega se ona pažljivo izvlači. Folikul se čuva u specijalnom rastvoru do momenta kada će biti presađen. Bitna specifičnost ove metode jeste u tome što se folikularna jedinica izdvaja u celini, a ne dlaku po dlaku. Transplantacija kose radi se u više faza i može potrajati nekoliko sati. Nakon izvršenja tretmana potrebno je pridržavati se saveta kako bi sam proces bio što uspešniji.

Proces oporavka

Kada je sama transplantacija kose u pitanju veoma je bitno da za ovu metodu birate stručnjake. Dobra klinika za estetsku hirurgiju u kojoj ćete saznati sve korake i savete stručnih lekara odličan je korak kako bi vaša faza oporavka nakon transplantacije bila što kraća. Postoperativna nega takođe podrazumeva i to da se strogo držite saveta lekara i pijete medikamente koji su vam prepisani. Ukoliko je rađena transplantacija kose u regiji zaliska, potrebno je da napravite hladan oblog od sitnih kockica leda koji ćete stavljati na čelo, tri do četiri dana. Kako bi vaš san bio dobar i kvalitetan i kako biste se što brže oporavili, spavajte na leđima sa uzdignutim osloncem od nekoliko jastuka i pritiskom na davajuću regiju. Ukoliko osetite blagi bol ili utrnutost regije u toku noći, neka vas to ne zabrine, sama bol smanjiće se tokom narednih dana postoperativnog oporavka. Nakon intervencije prvi dan obavezno je doći na lekarsku kontrolu. Šest do devet meseci nakon intervencije primetiće te konačne rezultate i zasigurno biti zadovoljni.

Cena kao bitan faktor

Kada je u pitanju presađivanje kose, cena se spominje kao jedan od najbitnijih faktora da li se podvrgnuti ovoj metodi. Iako je za presađivanje kose cena malo veća od drugih alternativnih metoda, imajte u vidu da se samom transplantacijom menja ne samo vaš lični opis već i kvalitet života. Klinika za estetsku hirurgiju koja nudi profesionalan pristup i stručnost i savete lekara, na najlakši mogući način pomoći će vam da se izborite sa ovim naizgled nerešivim problemom i svoj život promenite iz korena.

Povezani tekstovi
  • Šta je BodyTite aparat i čemu služi?

    U moderno vreme se prebrzo živi – previše obaveza imamo, a premalo vremena za sebe. Jedemo brzu hranu, uz sve manje vremena koje možemo izdvojiti za bilo kakav vid treninga. Vremenom ovaj način života, kojim smo u izvesnoj meri svi pogođeni, može dovesti do viška kilograma, opuštene kože i drugih zdravstvenih i estetskih problema. Svi imamo pravo da lepo izgledamo, a isto tako i da se ne odričemo užitaka koje ovaj život nudi. Deluje nemoguće? Pa i nije, barem ne dok postoji estetska hirurgija.... vidi više

  • Estetska hirurgija – skidanje sala sa stomaka liposukcijom

    Iako se zarad lepog izgleda uglavnom trudimo da se zdravo hranimo, vežbamo, neki ljudi koriste blagodeti akupunkture, masaže i saune, odlaze na posebne kozmetičke tretmane i kupuju proizvode sa različitim efektima koji ublažavaju ili sprečavaju vidljivost određenih estetskih problema, u pojedinim slučajevima ili s godinama dešava se da ni jedna metoda nije dovoljno dobra da biste se lišili masnih naslaga sa kritičnih područja na telu. ... vidi više

  • Korekcija bora – za mladalački izgled vašeg lica

    Dobar režim brige o koži ključan je u održavanju kože lica zdravom. Uz dobru osnovu, koža lica se može održavati zdravom i mladom različitim neinvazivnim tehnikama. Lifting lica ili zatezanje lica (cena zavisi od metoda i tehnika) skoro je uvek moguće ostvariti uz konsultaciju stručnjaka naše bolnice.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”