Da li ste dobar kandidat za podizanje grudi ili povecanje grudi?

Da li ste dobar kandidat za podizanje grudi ili povecanje grudi?

Mnoge žene usled različitih razloga imaju želju ili potrebu za promenom veličine i/ili oblika grudi, pa ne čudi da je povecanje grudi jedna od najčešćih hirurških zahvata kada je u pitanju estetska hirurgija. S druge strane, postoje i dame koje zbog određenih faktora imaju opuštene grudi i kojima je pre potrebno podizanje grudi, a koju takođe pruža plasticna hirurgija odnosno njena grana – estetska hirurgija. U pojedinim slučajevima čak kombinacija ove dve intervencije daje najbolje rezultate!

Možda niste sigurne da li ste dobar kandidat i za koji estetski zahvat ili preispitujete da li ćete time biti srećnije i zadovoljnije svojim izgledom, ali postoje načini da to proverite i odlučite da li će plasticna hirurgija moći da odgovori na vaše zahteve i da li je estetska hirurgija to što vama zaista treba. Mi smo tu da vam odgovorimo na ova pitanja i pomognemo u odluci, a za početak, najvažnije je da plasticna hirurgija odnosno operacija grudi bude vaša želja!

Kome je potrebno povecanje grudi, a kome podizanje grudi?

Grudi odnosno njihov oblik i veličina se tokom godina menjaju, na šta utiču različiti faktori. Ukoliko ste postali opterećeni veličinom i izgledom svojih grudi toliko da vam ove misli stvaraju nesigurnost i ugrožavaju sreću, pa želite da se rešite neskladne građe i asimetrije grudi, postignete veći volumen ili pak grudima vratite jedrost i oblik kakav ste imale, pa izgubile usled određenih faktora poput trudnoće, dojenja, gubitka telesne težine, starenja i sličnih razloga – estetska hirurgija nudi različita rešenja koja će vam vratiti samopouzdanje i obezbediti vam izgled o kakvom ste sanjale.

Povecanje grudi (augmentacija) sprovodi se putem ubacivanja implantata i ima za cilj da obezbedi promenu u veličini, te proporcionalnost grudi i skladnost građe tela i obično se na ovaj korak odlučuju mlađe žene u želji da izgledaju atraktivnije. Damama u srednjim godinama uglavnom je bitno da im grudi budu čvrste i bez opuštene kože, pa je podizanje grudi (mastopeksija/suspenzija) zahvat kojim se mogu rešiti problemi ovog tipa. Takođe, tehnike za podizanje grudi ponekad mogu uključivati i postavljanje implantata, što zavisi od vaših želja, ali i prethodno raspoloživog tkiva dojke.

Povecanje grudi – koji su najbolji kandidati i kakav je postupak intervencije?

Osim što korekcija tj. povecanje gruditreba da bude isključivo vaša želja usled nezadovoljstva njihovom veličinom, poboljšavanja oblika ili postojanja asimetrije, najbolji su kandidati koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, žene kod kojih su se grudi u potpunosti razvile, koje nisu trudne i ne doje i koje imaju precizne zamisli, kao i realna očekivanja u smislu veličine grudi nakon operacije. Ako ispunjavate ove uslove, sledeći korak predstavlja konsultacija sa hirurgom i detaljno upoznavanje sa procedurom.

U našoj bolnici operacija se sprovodi uz pomoć implantata sa silikonskim gelom, a najčešća operativna tehnika je takva da se rez koji je dug oko 4cm pravi na inframarnoj brazdi i kroz njega se postavlja proteza, ispod mišića ili ispod mlečne žlezde. Osim ove operativne tehnike, može se primeniti i prisput preko bradavica ili ubacivanje implantata iz pazušne jame, što je praksa uglavnom kod osoba čije su grudi potpuno nerazvijene, da bi rez bio manje primetan.

Povecanje grudi je procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji i traje sat do sat i po vremena. Nakon operacije preporučeno je nošenje grudnjaka. Možete se vratiti redovnim životnim aktivnostima već posle nekoliko dana, dok će konci biti uklonjeni nakon 2 nedelje.

Ko je kandidat za podizanje grudi i kako se sprovodi ovaj zahvat?

Usled starenja i prirodnog gubitka elastičnosti kože, ali i nakon gubitka telesne težine, posle trudnoće i dojenja, pojedine žene mogu se susresti i sa problemom opuštenih grudi, te promenomu njihovoj veličini, položaju i čvrstoći. Ako je to vaš slučaj, dobar ste kandidat za intervenciju kakva je podizanje grudi. Operacijom se uklanja višak kože oko grudi, a moguće je smanjiti i veličinu areole. Takođe, podizanje grudi moguće je kombinovati sa intervencijama kao što su smanjenje ili povecanje grudi, o čemu je potrebno prethodno razgovarati sa odabranim hirurgom. Cilj ove procedure jeste svakako preoblikovanje odnosno podizanje grudi, ali će one prirodno postati čvršće, zaobljene, jedrije i podmlađene.

Za ovaj postupak postoje mnoge operativne tehnike, a koja će se tehnika primeniti u vašem slučaju zavisi od prirode i stepena opuštenosti kože, koja se meri prema položaju bradavica. U našoj bolnici najčešće tehnike su:

 • "Obrnuto T" – postupak u kojem ostaje kružni ožiljak oko bradavice, jedan horizontalni u brazdi ispod grudi i jedan vertikalni ožiljak,
 • Vertikalna tehnika – podrazumeva kružni ožiljak oko bradavice i jedan vertikalni ožiljak od bradavice ka dole, koji okolo u početku ima manje faltice, a vremenom one nestaju,
 • Periareolarna tehnika –posle ove tehnike imaćete samo kružni ožiljak oko bradavica koji oko sebe takođe ima faltice na početku, a usled pritiska unutrašnjih žlezda vremenom će nestati, međutim ova tehnika nije adekvatna za jako velike grudi.

Operacija traje dva i po do tri i po sata i radi se u opštoj anesteziji, nakon operacije takođe se preporučuje nošenje grudnjaka, povratak na redovne životne aktivnosti moguć je posle 5 do 7 dana, a skidanje konaca je nakon dve nedelje od operacije.

Za bilo kakve dodatne informacije i konsultacije, naš tim stoji vam na raspolaganju, a možete nam se obratiti putem kontakt forme na sajtu ili pozvati neki od naših brojeva telefona!

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
 • Operacija nosa – tok i procedura

  Na to da li ćete imati skladne proporcije lica umnogome utiče položaj, veličina i oblik vašeg nosa. On zauzima srednju trećinu lica, izbačen je i samim tim privlači najviše pažnje, pa ukoliko nije u harmoniji sa ostatkom lica – može kod osoba da izazove nesigurnost, osećaj neprijatnosti, pa i narušeno mentalno zdravlje. Ovo je prvi i veoma čest razlog da potražite savet klinika za estetsku hirurgiju u pogledu toga šta možete učiniti da vaš izgled dobije drugačiji opis. Osim estetskog momenta, prilikom odluke da li je operacija nosa pogodan korak za vas, veliku ulogu igra i funkcionalnost nosa odnosno da li imate probleme sa disanjem i da li su eventualne povrede tokom odrastanja uticale i na njegovu osnovnu ulogu.... vidi više

 • Spremni za leto – oblikovanje tela uz BodyTite aparat

  Zima je godišnje doba kada se najmanje krećemo i najviše opustimo u pogledu kilaže, jer tu je debela, topla i dugačka odeća koja može da zakamuflira različite delove tela. Naša koža tada nije toliko izložena tuđim pogledima, pa i ne marimo mnogo za celulit i koji kilogram viška. Ipak, leto nam se približava, pa ukoliko želite da vaše telo bude zategnuto i izgleda fantastično u kupaćem i na plaži, krajnje je vreme da se posvetite izgledu i razmislite koji način za oblikovanje tela je vama najprihvatljiviji.... vidi više

 • Kako se radi rinoplastika – operacija nosa?

  Operacija nosa ili stručnije rečeno rinoplastika predstavlja jednu od najčešćih operacija kada je plasticna hirurgija u pitanju, a sprovodi se radi promene položaja, veličine ili oblika nosa, nozdrva iz različitih razloga. Korekcija nosa može biti idealan izbor za osobe koje imaju određene probleme sa disanjem, povrede nosa ili određene nedostatke od rođenja, a takođe se mnogi odlučuju na ovaj korak usled ličnog nezadovoljstva izgledom ovog organa.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”