Da li ste dobar kandidat za podizanje grudi ili povecanje grudi?

Da li ste dobar kandidat za podizanje grudi ili povecanje grudi?

Mnoge žene usled različitih razloga imaju želju ili potrebu za promenom veličine i/ili oblika grudi, pa ne čudi da je povecanje grudi jedna od najčešćih hirurških zahvata kada je u pitanju estetska hirurgija. S druge strane, postoje i dame koje zbog određenih faktora imaju opuštene grudi i kojima je pre potrebno podizanje grudi, a koju takođe pruža plasticna hirurgija odnosno njena grana – estetska hirurgija. U pojedinim slučajevima čak kombinacija ove dve intervencije daje najbolje rezultate!

Možda niste sigurne da li ste dobar kandidat i za koji estetski zahvat ili preispitujete da li ćete time biti srećnije i zadovoljnije svojim izgledom, ali postoje načini da to proverite i odlučite da li će plasticna hirurgija moći da odgovori na vaše zahteve i da li je estetska hirurgija to što vama zaista treba. Mi smo tu da vam odgovorimo na ova pitanja i pomognemo u odluci, a za početak, najvažnije je da plasticna hirurgija odnosno operacija grudi bude vaša želja!

Kome je potrebno povecanje grudi, a kome podizanje grudi?

Grudi odnosno njihov oblik i veličina se tokom godina menjaju, na šta utiču različiti faktori. Ukoliko ste postali opterećeni veličinom i izgledom svojih grudi toliko da vam ove misli stvaraju nesigurnost i ugrožavaju sreću, pa želite da se rešite neskladne građe i asimetrije grudi, postignete veći volumen ili pak grudima vratite jedrost i oblik kakav ste imale, pa izgubile usled određenih faktora poput trudnoće, dojenja, gubitka telesne težine, starenja i sličnih razloga – estetska hirurgija nudi različita rešenja koja će vam vratiti samopouzdanje i obezbediti vam izgled o kakvom ste sanjale.

Povecanje grudi (augmentacija) sprovodi se putem ubacivanja implantata i ima za cilj da obezbedi promenu u veličini, te proporcionalnost grudi i skladnost građe tela i obično se na ovaj korak odlučuju mlađe žene u želji da izgledaju atraktivnije. Damama u srednjim godinama uglavnom je bitno da im grudi budu čvrste i bez opuštene kože, pa je podizanje grudi (mastopeksija/suspenzija) zahvat kojim se mogu rešiti problemi ovog tipa. Takođe, tehnike za podizanje grudi ponekad mogu uključivati i postavljanje implantata, što zavisi od vaših želja, ali i prethodno raspoloživog tkiva dojke.

Povecanje grudi – koji su najbolji kandidati i kakav je postupak intervencije?

Osim što korekcija tj. povecanje gruditreba da bude isključivo vaša želja usled nezadovoljstva njihovom veličinom, poboljšavanja oblika ili postojanja asimetrije, najbolji su kandidati koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, žene kod kojih su se grudi u potpunosti razvile, koje nisu trudne i ne doje i koje imaju precizne zamisli, kao i realna očekivanja u smislu veličine grudi nakon operacije. Ako ispunjavate ove uslove, sledeći korak predstavlja konsultacija sa hirurgom i detaljno upoznavanje sa procedurom.

U našoj bolnici operacija se sprovodi uz pomoć implantata sa silikonskim gelom, a najčešća operativna tehnika je takva da se rez koji je dug oko 4cm pravi na inframarnoj brazdi i kroz njega se postavlja proteza, ispod mišića ili ispod mlečne žlezde. Osim ove operativne tehnike, može se primeniti i prisput preko bradavica ili ubacivanje implantata iz pazušne jame, što je praksa uglavnom kod osoba čije su grudi potpuno nerazvijene, da bi rez bio manje primetan.

Povecanje grudi je procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji i traje sat do sat i po vremena. Nakon operacije preporučeno je nošenje grudnjaka. Možete se vratiti redovnim životnim aktivnostima već posle nekoliko dana, dok će konci biti uklonjeni nakon 2 nedelje.

Ko je kandidat za podizanje grudi i kako se sprovodi ovaj zahvat?

Usled starenja i prirodnog gubitka elastičnosti kože, ali i nakon gubitka telesne težine, posle trudnoće i dojenja, pojedine žene mogu se susresti i sa problemom opuštenih grudi, te promenomu njihovoj veličini, položaju i čvrstoći. Ako je to vaš slučaj, dobar ste kandidat za intervenciju kakva je podizanje grudi. Operacijom se uklanja višak kože oko grudi, a moguće je smanjiti i veličinu areole. Takođe, podizanje grudi moguće je kombinovati sa intervencijama kao što su smanjenje ili povecanje grudi, o čemu je potrebno prethodno razgovarati sa odabranim hirurgom. Cilj ove procedure jeste svakako preoblikovanje odnosno podizanje grudi, ali će one prirodno postati čvršće, zaobljene, jedrije i podmlađene.

Za ovaj postupak postoje mnoge operativne tehnike, a koja će se tehnika primeniti u vašem slučaju zavisi od prirode i stepena opuštenosti kože, koja se meri prema položaju bradavica. U našoj bolnici najčešće tehnike su:

 • "Obrnuto T" – postupak u kojem ostaje kružni ožiljak oko bradavice, jedan horizontalni u brazdi ispod grudi i jedan vertikalni ožiljak,
 • Vertikalna tehnika – podrazumeva kružni ožiljak oko bradavice i jedan vertikalni ožiljak od bradavice ka dole, koji okolo u početku ima manje faltice, a vremenom one nestaju,
 • Periareolarna tehnika –posle ove tehnike imaćete samo kružni ožiljak oko bradavica koji oko sebe takođe ima faltice na početku, a usled pritiska unutrašnjih žlezda vremenom će nestati, međutim ova tehnika nije adekvatna za jako velike grudi.

Operacija traje dva i po do tri i po sata i radi se u opštoj anesteziji, nakon operacije takođe se preporučuje nošenje grudnjaka, povratak na redovne životne aktivnosti moguć je posle 5 do 7 dana, a skidanje konaca je nakon dve nedelje od operacije.

Za bilo kakve dodatne informacije i konsultacije, naš tim stoji vam na raspolaganju, a možete nam se obratiti putem kontakt forme na sajtu ili pozvati neki od naših brojeva telefona!

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezani tekstovi
 • Podizanje obrva za otvoreniji i lepši pogled

  Lice je deo tela koji otkriva naše misli i osećanja. Mimikom i pogledom pokazujemo radost, ali i bol, tugu, ljutnju, iznenađenje... U svemu tome obrve igraju ključnu ulogu. Podizanje jedne obrve može da pošalje poruku vrednu hiljadu reči. Na žalost, i godine, i umor i stres i sve prilike i neprilike koje život sa sobom nosi, oslikavaju se na našem licu. Tako i obrve vremenom znaju da se spuste, sužavajući oči, čineći da delujemo umorno i ljutito bez prestanka. Srećom, estetska hirurgija ima lako i pristupačno rešenje ovog problema.... vidi više

 • Transplantacija kose kao eliksir mladosti

  Gubitak kose je estetski problem koji često pogađa muškarce i žene srednjih godina. Na žalost, postoje studije koje pokazuju da se prag godina, kada je u pitanju gubiak kose, u poslednjim decenijama sve više približava takozvanom mladelačkom dobu. ako sve češće viđamo momke koji su tek zakoračili u treću deceniju, a već imaju izraziti problem sa gubitkom kose. Srećom, i u ovakvim slučajevima estetska hirurgija nudi rešenje. Jedno koje se nameće kao najdominantnije i najučinkovitije jeste presadjivanje kose.... vidi više

 • Povećanje i podizanje grudi – sve što ste želeli da znate

  Operacija grudi predstavlja jednu od najčešćih operativnih zahvata kada su usluge klinika za estetsku hirurgiju u pitanju. Iako je za većinu ljudi povećanje grudi implantatima prva asocijacija kada se pomene ova operacija, to svakako nije jedina korekcija koja spada u domen klinika za estetsku hirurgiju.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”