Promene na dojci – Šta su razlozi za uzbunu?

Promene na dojci – Šta su razlozi za uzbunu?

Zahvaljujući brojnim kampanjama, podizanju svesti i edukaciji žena o značaju prevencije raka dojke, svake godine sve više dama odlazi na redovne kontrole, ali i samostalno obavlja preglede kako bi se na vreme primetile eventualne promene na dojkama kojih ranije možda nije bilo.

Ipak, postoji i veliki broj promena koje ne moraju biti zloćudne jer sa godinama se celo telo menja, pa tako i dojke. Napipati čvorić na dojci nikada nije prijatno iskustvo i često može asocirati na strašne misli i prognoze. Zato je važno da svaka dama zna koje su to promene na dojci posledica prirodnih procesa organizma, a koje predstavljaju alarm za posetu lekaru.

Pred vama je kratak pregled promena i njihovih simptoma koji će vam pomoći u odgovoru na pitanje šta kada se otkrije čvorić na dojci.

Osetljivost i bol u grudima kod žena

Hormoni koji proizvode žlezde u organizmu često mogu da stvore različite osećaje u predelu grudi kod žena. Promene na grudima pred menstruaciju kao što su osetljivost na dodir, otečenost, bol u bradavici dojke i neprijatnost u različitim periodima ciklusa, normalna su pojava. Ovo nisu znaci raka dojke, jer kancerogeno tkivo samo u retkim slučajevima može izazvati bol. U svakom slučaju, preporučljivo je praćenje pojave i intenziteta bola, kao i njegovo poklapanje sa menstrualnim ciklusom. Ukoliko je bol uporan i ne nestaje, najbolje je posetiti lekara.

Promene u obliku i teksturi dojke

Savršeno simetrične grudi su izuzetno retka pojava, pa neka vas to ne plaši. Normalno je da se razlikuju. Takođe, brojni drugi faktori mogu uticati na njihov oblik, poput starenja, gravitacije, stila života. Ono što je važno znati, jeste da se obe moraju menjati na isti način. Stoga, ukoliko tokom samopregleda ili drugih dnevnih aktivnosti primetite naglu promenu na jednoj od njih u obliku, teksturi ili čak u veličini, obavezno ovo saznanje podelite sa vašim lekarom i zakažite pregled.

Promene na bradavici

U trudnoci su promene očekivana pojava, ali čak i kad nisu trudne i ne doje, žene se često mogu susresti sa pojavom tečnosti iz bradavica. Ovo je sasvim normalna, povremena pojava i može se desiti usled reakcije na lek ili pritisak na bradavicu. Ipak, ako se to dešava redovno, iscedak izlazi samo iz jedne dojke i sadrži krv, obavezno posetite vašeg lekara radi konsultacija i pregleda kako bi se utvrdila ozbiljnost problema.

Takođe, bradavice mogu doživeti i promene u svom fizičkom obliku. Ukoliko su okrenute nadole, to je sasvim prirodno i rezultat je delovanja gravitacije. Bradavica može biti i uvučena, a za ovu pojavu vezano je nekoliko uzroka. Uglavnom su promene na bradavici posledica upalnih procesa ili oštećenja tkiva iza bradavica, ali može biti uzrokovano i karcinomom. Posetite doktora kako biste bili sigurni o čemu se tačno radi.

Dojke u trudnoći

Grudi trpe velike promene tokom drugog stanja. Početak trudnoće karakteriše bol u celoj dojci ili njenom delu, zatim povišena osetljivost kože i bradavica, osećaj otečenosti i ,,teških grudi“.

Sve ove pojave su sasvim prirodne i nastaju kao posledica lučenja hormona koji ženu spremaju za dojenje bebe. Dojke se uvećavaju zbog veće prokrvljenosti i uvećanja samih mlečnih žlezda, a izmenjen izgleda zadržavaju i nakon rođenja bebe, kako bi omogućile dojenje. Sa završetkom dojenja, grudi će se vremenom vratiti u pređašnje stanje.

Promene na dojkama u klimaksu

Normalno je da dojke u ovo periodu gube hidriranost i elastičnost. Razlog za to su hormonske promene, tačnije pad lučenja estrogena. Posledica su opuštene grudi i donekle njihov smežuran izgled. Ipak, klimaks donosi i jednu dobru stvar, a to je prestanak formiranja čvorića u tkivu dojke.

Ciste na dojkama

Male šupljine ispunjene tečnošću nastaju kao deo normalnih hormonskih promena na dojkama usled menstrualnog ciklusa. Iako nije utvrđeno zašto se kod nekih žena javljaju češće, znamo da su uobičajene za žene uzrasta između 35 i 50 godina i da one ne povećavaju rizik od raka dojke.

Često su premale kako bi mogle da se detektuju fizički i mnoge žene mogu imaju jednu ili više njih bez njihovog znanja. Uglavnom se otkrivaju tokom ultrazvučnog pregleda dojke i ne zahtevaju dodatni tretman. Međutim, ponekad, kod većih oblika se mogu napipati kao čvorić na dojci koji izaziva bol. Tada se uz pomoć operacija dojke ciste mogu izdrenirati i odstraniti na jednostavan i bezbolan način.

Fibroadenomi

U pitanju su dobroćudni tumori sa kojima se suočava skoro jedna trećina žena. Prepoznaju se po svom čvrstom i okruglastom obliku koji se često može napipati. Fibroadenomi se češće javljaju kod mlađih žena i mogu postati osetljivi u danima pre menstruacije ili mogu rasti tokom trudnoće. Ne mogu se razviti u karcinom, ali se savetuje njihova redovna kontrola. Uglavnom nisu bolni i ne zahtevaju tretman, ali ukoliko izazivaju neprijatnost ili bol, moguća je operacija dojke radi njihovog uklanjanja.

Šta je hipoehogena promena na dojci?

Ovo je termin koji se koristi da bi se opisao prizor koji se registruje putem ultrazvuka dojke. Ultrazvuk propušta zvučne talase kroz tkivo koji kroz njega prolaze ili o njega odbijaju. Hipoehogena promena koja se registruje na snimku je obično tamnije boje i označava tkivo koje je gušće po sastavu. To ne znači da je u pitanju hipoehogena promena na dojci maligna, već da samo iziskuje dodatnu pozornost lekara.

Rak dojke – simptomi i prevencija

Postoji više pokazatelja prisustva kancera dojke:

 • Ulegnuta ili uvučena bradavica (areola može, a ne mora biti ulegnuta)
 • Kraste ili perutanje na bradavici
 • Iscedak iz bradavice
 • Deo dojke je zadebljao
 • Postojie čvorići u potkožnom tkivu
 • Promena veličine i oblika jedne od dojki
 • Koža je crvena, otečena, izgleda naborano ili ima rane
 • Izražena vena na dojci
 • Bol i osetljivost u grudima

Samopregledi imaju neizmeran značaj u ranom otkrivanju karcinoma dojke, ali redovni skrininzi koji podrazumevaju ultrazvučne preglede i mamografiju mogu otkriti maligne promene na dojci, ali i druge probleme pre nego što postanu opipljivi tokom samopregleda.

Preporuka CDC-a je da se sve žene preko 50 godina podvrgnu skriningu dojke minimum jednom u dve godine, a preko 40 godina da razgovaraju sa svojim lekarom o prevenciji. Kada ste 100% sigurni, bićete sigurni!

Čak i kada znamo da većina promena na dojci nisu najstrašnija dijagnoza, za svaku promenu bi najbolje bilo dobiti i mišljenje lekara. Brojne promene, iako nisu kancerogene, mogu biti signal uvećanog rizika za razvoj istog u budućnosti. Pregledom se, takođe, možete rešiti crnih misli i straha ili spasiti svoj život. Ranim otkrivanjem potencijalnih problema mogu se izbeći operacija dojke, kasnija rekonstrukcija dojke, kao i dug, težak oporavak posle operacije.

Ukoliko imate bilo kakve pitanja u vezi sa zdravljem vaših grudi ili dodatne nedoumice, budite slobodni da kontaktirate naš tim koji će vam sa velikim zadovoljstvom biti na raspolaganju.

Povezani tekstovi
 • Labioplastika – Sve što treba da znate na jednom mestu?

  Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula ili ne zna šta je face lifting, liposukcija ili rinoplastika, ali da li ste čuli za labioplastiku? U pitanju je procedura sa jednim od najvećih rasta u pogledu popularnosti u prethodnih nekoliko godina. Ipak, to i dalje nije odgovor na naše pitanje. Radi se o vrsti rejuvenacije intimnih delova kod žena i to konkretno na unutrašnjim stidnim usnama, koje se još nazivaju i labia minora. Cilj ovog zahvata jeste hirurško smanjivanje kako ne bi prelazile preko spoljašnjih stidnih usmina.... vidi više

 • Operacija nosa - sve što ste želeli da znate

  S obzirom da gornjom trećinom lica dominiraju oči, donjom usne i brada, dok na srednjoj trećini lica nos zauzima najznačajnije mesto, te se među prvima uočava, pogotovo ukoliko nije u skladu sa ostatkom lica, ne čudi da je plasticna operacija nosa ili drugim rečima rinoplastika jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. ... vidi više

 • Abdominoplastika ili liposukcija – koja procedura je za vas?

  Borba za postizanje vitkog i zategnutog stomaka predstavlja jedan od najčešćih izazova sa kojima se suočavaju kako žene, tako i muškarci. Da stvar bude još komplikovanija, sa godinama ovaj cilj postaje još teži za ostvariti. Kako se masne naslage raspoređuju u našem organizmu vrlo je individualna stvar i na nju utiče čitav niz faktora – starost, pol, genetika i često stil života. Kod žena, menopauza može dovesti do pojave viška masnih naslaga oko struka, jer nivo hormona takođe ima značajan uticaj na to kako naše telo raspoređuje masti.... vidi više

KAKO BISMO VAM PRUŽILI NAJBOLJU MOGUĆU USLUGU, KORISTIMO KOLAČIĆE. VIŠE O KOLAČIĆIMA MOŽETE PROČITATI OVDE
NASTAVKOM PREGLEDA OVE STRANICE, SLAŽETE SE SA KORIŠĆENJEM KOLAČIĆA. ZA NASTAVAK PREGLEDA STRANICE, KLIKNITE NA DUGME “OK”